Kenniscafé Groningen in teken Virtual Reality

GRONINGEN

Het Groninger Forum (Hereplein) is donderdag 6 april toneel van een nieuw Kenniscafé Groningen. Alex van den Berg praat hierin met Kirsten Lamberts, Stefan Vogelzang, Anne van Gaalen en Benno Brada over Virtual Reality (VR).

VR creëert een realistische digitale wereld en kan je op die manier even uit de ‘werkelijkheid’ halen. GGZ-instellingen maken al gebruik van VR-relaxvideo’s om hun cliënten te behandelen. Het UMCG doet onderzoek naar de effecten van dit soort VR-video’s op stress en welzijn. En bij het Martini Ziekenhuis zetten ze de VR-bril in voor pijnbestrijding tijdens verbandwisselingen in het brandwondencentrum.

Augmented Reality

Een andere ‘realiteit’ is die van Augmented Reality waarbij de werkelijkheid in tact blijft maar waar een digitale laag met informatie wordt aangebracht op de omgeving als je door een AR-bril kijkt. In de nabije toekomst kunnen geneeskundestudenten anatomische kennis opdoen door een sectie te verrichten op een virtueel lichaam.

Gesprek

Alex van den Berg gaat hierover in gesprek met Kirsten Lamberts (medisch psycholoog bij het Martini Ziekenhuis(, Stefan Vogelzang (mede-oprichter van het VR- en AR-bedrijf VIEMR), Anne van Gaalen (arts-anatoom en PhD-student Anatomie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen) en Benno Brada (directeur van The Dolphin Swim Club, een organisatie die VR-experiences biedt voor mensen met lichamelijke en psychische problemen).

Kenniscafé Groningen

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De organisatie is in handen van Studium Generale Groningen, in samenwerking met Science LinX en het Groninger Forum, en met financiële steun van City of Talent en Noordhoff Uitgevers. Aanvang: 16.30 uur.

Auteur

Marc Jansen