Hedendaags dansfestival Moving Futures in Grand Theatre

GRONINGEN

Het reizende festival Moving Futures doet zaterdag 8 en zondag 9 april voor het eerst de stad Groningen aan. De Groningse editie van Moving Futures vindt plaats in het Grand Theatre en wordt gehost door Random Collision.

Moving Futures toont het meest spraakmakende werk van opkomende choreografen uit de stal van de vijf landelijke danshuizen Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. Het publiek krijgt derhalve een exclusieve kijk voor en achter de schermen van de hedendaagse dans. Bezoekers zien niet alleen de voorstellingen, ze worden ook uitgenodigd mee te bewegen, te praten en te schrijven.

Zaterdag 8 april

Moving Futures Groningen start met een workshop door choreograaf Guilherme Miotto. Samen met zijn dansers deelt hij hierin het bewegingsmateriaal uit de voorstelling 'Shango Trio', die later op de dag te zien zal zijn. In het stuk én de workshop smelten breakdance, hedendaagse theaterdans en experimentele hiphop samen tot één gemeenschappelijke danstaal. Het avondprogramma vangt aan met het '(SHIFT)', een audio-visuele installatie van danser/ maker Inari Salmivaara, fotograaf Maxime Bersweiler en componist Valjam Nybacka. (SHIFT) is een performance over de mogelijke lichtheid van het bestaan, een meditatie en een rondleiding waarin getracht wordt de geest leeg te maken van de overdaad aan beelden en informatie. Na (SHIFT) wordt het publiek weer wakker geschud door 'Shango Trio' van Guilherme Miotto, gevolgd door 'Nautural' van Jefta Tanate en Aïda Guirro Salinas en Macho Macho van Igor Vrebac. 'Shango Trio' is een compact en emotioneel trio voor drie unieke dansers: hongerig, fit en vol van leven. Vanuit hun achtergrond van cutting edge technische breakdance, hedendaagse theaterdans en experimentele hiphop zoeken ze samen naar een nieuwe, gemeenschappelijke danstaal. 'Nautural' gaat over het aanpassingsvermogen van twee op elkaar aangewezen lichamen. Een stuk waarin de dansers niet met en niet zonder elkaar kunnen en beweging alleen ontstaat in contact. In 'Macho Macho' wordt mannelijkheid op de proef gesteld. Want, wanneer mag een man zijn kwetsbare kant laten zien? Na de performances nodigen de choreografen het publiek uit om, onder het genot van een drankje, te reflecteren over het werk.

Zondag 9 april

Zondag 9 april start Moving Futures Groningen met de masterclass 'Leadership through Movement'. Onder begeleiding van choreograaf Amos Ben-Tal en psychologe Aafke van Mourik Broekman onderzoeken deelnemers hoe zij door middel van beweging, groepsdynamiek en expressie tot goed leiderschap kunnen komen. Naast een dansfilmprogramma samengesteld door Cinedans bestaat het avondprogramma uit de voorstelling 'O O O O O O O' van Giulio D’Anna en als afsluiter 'Edit This Post' onder leiding van het Domein voor Kunstkritiek. 'O O O O O O O' is een hedendaagse dansmusical waarin relaties onder de loep worden genomen. Acht jonge performers delen in deze voorstelling hun meest persoonlijke ervaringen over verbroken relaties en beschadigde intimiteit. Tijdens 'Edit This Post' krijgen bezoekers zelf de kans om te schrijven wat ze van de voorstelling vonden. Met deze virtuele tool werkt het publiek gezamenlijk aan een online recensie. Dagtickets kosten 15 euro en zijn inclusief deelname aan workshop of masterclass. Alleen deelnemen aan de workshop of masterclass kan ook en kost €7,50. Aammelding (voor workshop/ masterclass): info@randomcollision.net.

Auteur

Marc Jansen