Twee versies 'Stabat Mater' in Columnakerk in Groningen

GRONINGEN

In de Columnakerk in Groningen wordt zaterdag 8 april de tekst van het 'Stabat Mater' in twee uiteenlopende composities tot klinken gebracht.

Het 'Stabat Mater' is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten. De tekst verhaalt van het verdriet van Maria om het lijden en sterven van haar Zoon. De tekst van het 'Stabat Mater' is door veel componisten op muziek gezet.

Compositie Peter Rippen

In de Columnakerk wordt de tekst eerst gezongen in een hedendaagse compositie van de Groninger componist Peter Rippen. Hij schreef dit werk in 2014 voor het koor van De Bron. Dit koor voert het ook ditmaal uit, onder leiding van dirigent Ton Tromp. Peter Rippen zelf zal het koor begeleiden op de piano. Voor zijn compositie maakte Rippen gebruik van de Nederlandse vertaling door Willem Wilmink.

Compositie Giovanni Battista Pergolesi

Vervolgens wordt de compositie van Giovanni Battista Pergolesi uit 1736 uitgevoerd. Deze Italiaanse componist schreef het twaalfdelige werk voor sopraan en mezzosopraan en strijkersensemble. Maar in de Columnakerk wordt het uitgevoerd in een arrangement van Wim Opgelder, die het werk herschreef voor vijf blazers (Misdom Consort), sopraan en mezzosopraan (Wyanda Yap en Gonda Jonker). Aanvang: 20.15 uur.

Auteur

Marc Jansen