Lezing #2 over landschapsfotografie bij VRIJDAG

GRONINGEN

Bij VRIJDAG in Groningen staat donderdag 6 april een lezing over landschapsfotografie geprogrammeerd. Het is de tweede lezing in een vierdelige serie, getiteld: 'Het land voor mij...'.

Marieke Kijk in de Vegte en Harry Cock gaan aan de Walstraat 34 met elkaar in gesprek over landschapsfotografie en artistieke identiteit. Beide fotografen zijn onder meer bekend van hun werk voor het tijdschrift Noorderbreedte.

Marieke Kijk de Vegte

Marieke Kijk in de Vegte (Oss, 1982) studeerde in 2006 af aan Academie Minerva in Groningen. Sindsdien reist ze voornamelijk door Noord-Nederland voor zowel autonome projecten als in opdracht voor bijvoorbeeld tijdschrift Noorderbreedte. Haar werk kenmerkt zich door een documentaire aanpak en natuurlijke uitstraling, waarbij de relatie tussen de mens en het landschap centraal staat. In 2013 kwam haar eerste fotoboek uit en vorig jaar kreeg ze van de provincie Groningen de Post Middendorp Opdracht.

Harry Cock

Harry Cock (Assen, 1952) studeerde af aan de school voor Fotografie in Den Haag werkt sindsdien voor het bedrijfsleven, kranten, tijdschriften. Daarbij is hij vaste medewerker voor het tijdschrift Noorderbreedte. Harry Cock legt al jaren lang de veranderingen van het Groninger landschap vast. Zijn foto's zijn verstilde portretten waarin het draait om de wisselwerking tussen mens en landschap.

Het land voor mij…

In de lezingenserie 'Het land voor mij...' delen fotografen en kunstenaars hun visie op het genre landschapsfotografie. VRIJDAG heeft hier bovendien een fotowedstrijd aan gekoppeld. “Een landschapsfoto is geen objectieve weergave van wat er gebeurde voor de lens tijdens het indrukken van de ontspanner, maar een persoonlijk en door de maker gecreëerd document, een visie op de werkelijkheid. Zo bekeken is het fotografische landschap wellicht ook een mentale afdruk van haar maker”, weet Wim Bosch, de organisator van de lezingenserie. De lezing begint om 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen