Noordelijke Architectenportretten in Rijksluchtvaartschool Eelde

EELDE

In de voormalige Rijksluchtvaartschool Eelde (RLS1957) wordt vrijdag 7 april de eerste tentoonstelling in de serie 'Noordelijke Architectenportretten' geopend. Gerrit Nijhuis staat centraal in deze eerste tentoonstelling, getiteld: 'Verhoudingen & versieringen'.

Onder het thema 'Bouwen volgens de laatste mode: verhoudingen & versieringen' heeft Stichting Berlagehuis Usquert, Noordelijk Bouw- en Architectuurcentrum een tentoonstelling ingericht om de bezoeker antwoord te geven op de vragen: wat ís architectuur; wat dóet architectuur; hoe is architectuur te bekijken en te begrijpen?

Gerrit Nijhuis

Architect Gerrit Nijhuis, actief tussen 1880 en 1920, bouwde niet alleen veel, hij bouwde vooral ook mooi, heel mooi. Vandaar dat er honderd jaar later nog veel gebouwen van zijn hand overeind staan, en een groot deel daarvan is inmiddels monument. Om te laten zien hóe mooi, is veel beeldmateriaal in de tentoonstelling verwerkt. En dan geen onbegrijpelijke bouwtekeningen of raadselachtige maquettes, maar grote afbeeldingen van de ontwerpen en de gerealiseerde panden van Nijhuis’ hand. Nijhuis heeft vooral in de stad Groningen gebouwd, maar ook veel op het Hogeland en in de omgeving van Haren, Paterswolde/ Eelde en Glimmen. Buiten de stad bouwde hij meest villa’s; in de stad herenhuizen, winkelpanden, banken, fabrieken en andere bedrijfsgebouwen. Het karakteristieke ontwerp met Jugendstil-elementen voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen is één van zijn bekendste werken.

Virtual reality

“Bij een tentoonstelling over architectuur, ruimtelijke vormgeving immers, moeten bezoekers ook echt die ruimtelijkheid van de gebouwen kunnen ervaren”, meent curator Heleen de Wit. “En dat kán in deze tentoonstelling, want er kan (net) echt in de panden van Nijhuis rondgekeken worden, het publiek kan er zelf doorheen dwalen: VR (virtual reality)-brillen liggen klaar om Nijhuis’ villa’s en herenhuizen van buiten maar vooral ook van binnen te beleven.” Verder worden de bezoekers uitgedaagd om ‘de architect in jezelf’ te ontdekken door een eigen gevel te bouwen met speklagen, hoekstenen, frontons, traveeën, sierankers, deuren en ramen.

Documentaire

Speciaal voor deze tentoonstelling is een documentaire gemaakt over de hedendaagse, in zekere zin aan Nijhuis verwante, architect Jurjen van der Meer van De Zwarte Hond. Hij wordt gevolgd in het tot stand komen van een ontwerp voor een dubbel winkelpand met daarboven appartementen in het hartje van de stad Groningen. Dat dat de nodige voeten in de aarde heeft laat zich raden. De documentaire is gemaakt door Wilma Fritsma en geproduceerd door Stichting Beeldlijn. 'Verhoudingen & versieringen', over architect Gerrit Nijhuis die steeds bouwde volgens de laatste mode, opent 7 april voor publiek en loopt tot en met 5 juni. Meer informatie: www.noordelijkearchitecten.nl

Auteur

Marc Jansen