Ruim tweeduizend wetenschappers in augustus naar Groningen

GRONINGEN

De stad Groningen is in augustus toneel van twee grote congressen op het gebied van evolutiebiologie.

Het European Society of Evolutionary Biology-congress (ESEB 2017) en de International Society for Evolution, Medicine & Public Health (ISEMPH 2017) trekken gezamenlijk ruim tweeduizend wetenschappers van over de hele wereld.

ISEMPH

De ISEMPH is een jaarlijks terugkerend evenement dat wetenschappers, leraren, doctoren en studenten bij elkaar brengt om nieuwe initiatieven op het raakvlak van evolutiebiologie en de medische wetenschappen te bespreken. In Groningen komen onder meer infectieziekten, stofwisselingsziekten, antibiotica resistentie, veroudering en evolutie van kanker aanbod. Dit congres vindt plaats van 18 tot en met 21 augustus. De eerste twee dagen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de laatste dag in MartiniPlaza.

ESEB

MartiniPlaza vormt van 20 tot en met 25 augustus ook het decor voor ESEB. Dit is een tweejaarlijks internationaal congres van evolutiebiologen. Dit congres trekt een groot aantal academici vanuit de hele wereld. Sprekers met grote namen, stuk voor stuk dé specialisten in hun specifieke veld, zorgen ervoor dat de limiet voor het aantal deelnemers razendsnel wordt bereikt.

Keynote speakers

Een van de keynote speakers op ESEB 2017 is Svante Pääbo. De directeur van het Max Plank Instituut voor Evolutionaire Antropologie is wereldberoemd geworden vanwege zijn onderzoek naar Neanderthalers, de voorlopers van de huidige mens. Pääbo spreekt maandag 21 augustus voor een volle zaal over de evolutie van de mens en oer-ziekten. Na afloop is Pääbo beschikbaar voor vragen en interviews. Hetzelfde geldt voor Stephen Stearns (Yale University), de grondlegger van beide congressen. Hij geeft een lezing over het belang van evolutionaire kennis in de medische wetenschappen. Linda Partridge (Max Plank Instituut voor Ouderdomsbiologie) houdt een voordracht over Healthy Ageing (gezond ouder worden). In totaal zullen meer dan 350 wetenschappelijke lezingen plaatsvinden en worden duizend posters over onderzoeksresultaten  gepresenteerd.

Publieksactiviteiten

Behalve wetenschappelijke zijn ook publieksactiviteiten geprogrammeerd. Zo heeft ESEB 2017 een locatie op het Noorderzon-terrein waar het publiek kennis kan maken met allerlei aspecten van de evolutionaire biologie. Meer informatie over beide congressen en alle (publieks-)activiteiten op www.eseb2017.nl.

Auteur

Marc Jansen