Groningen viert 72ste bevrijdingsdag

GRONINGEN

De stad Groningen viert zaterdag 15 en zondag 16 april de vrijheid. Het is 16 april immers precies 72 jaar geleden dat ze werd bevrijd.

Verschillende organisaties hebben de handen ineengeslagen voor het samenstellen van een bevrijdingsdagprogramma.

War Junk | Groningen

Stichting Het Bevrijdingsbos trapt de viering van de stad-Groninger bevrijding zaterdag 15 april om 20.00 uur af in de Stefanuskerk aan de Noorddijkerweg. Dat gebeurt met de vertoning van een, veelal in Groningen opgenomen, aflevering van 'War Junk' van televisiezender History Channel Canada. De beelden worden door Joël Stoppels voorzien van commentaar.
Lees verder na de video.
https://youtu.be/rsh-XQ26gKI Joël Stoppels is ‘battlefield gids’ en oprichter van Battlefield Tours. Hij heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Met de Battlefield Tours wil hij zijn kennis delen. Entree: gratis. Aanmelden: www.bevrijdingsbos.nl.

Regimentenplateau

Aansluitend staat een korte plechtigheid bij het regimentenplateau in het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg gepland. Op dit plateau staan de namen van de 23 regimenten die in Groningen hebben gevochten voor de vrijheid.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_52414" align="aligncenter" width="430"]Foto: Madelon Pieters (archief) Foto: Madelon Pieters (archief)[/caption]

Rondtoer

Een dag later, zondag 16 april, is het Museum Canadian Allied Forces aan de Ulgersmaweg vertrekpunt van een (gratis) rondtoer met een antieke bus. De rondtoer, die onder meer lang het monument 'Twee Bruggen' en naar het Bevrijdingsbos voert, kan tussen 11.00 en 16.00 uur gemaakt worden. De rondtoer duurt ongeveer anderhalf uur.

Monument Twee Bruggen

Om 11.30 uur worden bloemen gelegd bij het vorig jaar onthulde monument ‘Twee Bruggen’ bij de Oostersluis (bocht Damsterdiep/ Florakade). Een monument ter nagedachtenis aan de strijd rond de Oostersluis.

Museum Canadian Allied Forces

Museum Canadian Allied Forces is van 10.30 tot 17.00 uur toegankelijk voor publiek.Dit museum is gewijd aan de bevrijding van Noord-Nederland in het algemeen en Groningen in het bijzonder. De toegang is gratis.

Auteur

Marc Jansen