John Stainer Chorus met 'The Crucifixion' in Martinikerk

GRONINGEN

Het door Daniël Rouwkema geleide projectkoor John Stainer Chorus staat Goede Vrijdag (14 april) met 'The Crucifixion' in de Martinikerk in Groningen.

'The Crucifixion' is in 1887 gecomponeerd door de Engelse componist John Stainer. Het werk dankt zijn grote populariteit - in Engeland is het traditie 'The Crucifixion' op Goede Vrijdag uit te voeren - aan de variatie. Meer dan een passie, zoals bekend van Bach of Schütz, is 'The Crucifixion' een meditatie naar aanleiding van gedeelten uit de lijdensgeschiedenis.

The Crucifixion

'The Crucifixion' bevat een enkele aantrekkelijke muzikale componenten. Zo is een orkestrale rol weggelegd voor het Schnitger-orgel en wordt het werk gekenmerkt door afwisselende koordelen, solo’s voor tenor en bas en een duet voor mannenstemmen. Het publiek wordt bij de koralen uitgenodigd mee te zingen. Gerben Bos (tenor) en Henk Timmerman (bas) nemen de solo's voor hun rekening. Sietze de Vries bespeelt het orgel. Het stuk wordt na het beieren van de torenklokken om 15.00 uur uitgevoerd. Het duurt ongeveer zeventig minuten. Entreekaarten zijn gratis verkrijgbaar bij boekhandel Godert Walter in Groningen.

Auteur

Marc Jansen