Lezing over landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard

GRONINGEN

Willemieke Ottens vertelt donderdag 13 april in de Remonstrantse kerk in Groningen over de ontwikkeling van de tuinstijl van landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851).

Meer dan de helft van de parken rond buitenplaatsen in Groningen zijn ontworpen door landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Hij was ‘aanlegger van buitens’ in de nieuwe Engelse landschapsstijl. Zo legde hij de parken aan bij Ekenstein in Appingedam en De Braak in Eelde-Paterswolde.

Ontwikkeling van stijl

Willemieke Ottens vertelt aan de hand van Roodbaards ontwerpen en werkzaamheden over de ontwikkeling van diens tuinstijl, tegen de achtergrond van regionale en maatschappelijke ontwikkelingen. Dankzij de ruim 35 ontwerptekeningen die bewaard zijn gebleven én de nog aanwezige parken kan een beeld worden gevormd van Roodbaards ontwerptechnieken. De overgang van de formele, rechtlijnige tuinstijl naar de landschappelijke, slingerende tuinstijl was bepalend voor zijn werk.

Willemieke Ottens

Willemieke Ottens heeft kunst-, architectuur- en landschapsgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2009 is zij als landschapshistorica werkzaam voor het bureau N0.0RDPEIL Landschap.Erfgoed in Sneek. Samen met landschapsarchitect Els van der Laan heeft zij onderzoek verricht naar Lucas Roodbaard. In 2012 kwam het boek 'Roodbaards Rijkdom' uit. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 12,50 euro. Aanmelding: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen