Het Nationale Toneel met 'Jeanne d'Arc' in Stadsschouwburg Groningen

Groningen

[caption id="attachment_70304" align="alignright" width="191"] Sallie Harmsen als Jeanne d'Arc. ©Kurt van der Elst[/caption]

GRONINGEN - Het Nationale Toneel staat woensdag 19 april met 'Jeanne d'Arc' in Stadsschouwburg Groningen. Met Sallie Harmsen in de titelrol. In het stuk van Friedrich Schiller woedt al bijna honderd jaar een oorlog tussen Frankrijk en Engeland. De Franse koning staat op het punt het op te geven. Dan verschijnt er een stralend meisje uit de provincie: Jeanne d’Arc. Zij beweert van God de opdracht te hebben gekregen de Engelsen te verdrijven. Tot ieders verbazing bevrijdt ze met de restanten van het Franse leger de stad Orléans. Zo wordt Jeanne het symbool van de hoop. Niets lijkt haar te kunnen stoppen. Tot ze op het slagveld plotseling tegenover de jonge Engelse luitenant Lionel staat.

Theu Boermans

In de regie van Theu Boermans is Jeanne een jonge vrouw die gelooft in haar goddelijke opdracht. Als een blind werktuig geeft ze zich aan haar missie over. Ze voert een harde strijd op het slagveld. Op het moment dat ze ziend wordt, verliest ze haar bovenmenselijke kracht. Dan moet ze vechten met zichzelf, en met de liefde. Moeten we onszelf inderdaad opgeven wanneer we iets groots willen bereiken? Kunnen we de grote problemen waarvoor we staan alleen oplossen door ons zelf weg te cijferen?

Cast

Met, naast Sallie Harmsen, Jappe Claes, Tamar van den Dop, Juda Goslinga, Justus van Dillen, Alex Hendrickx, Bart Klever, Vincent Linthorst, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Jordy Vogelzang en Stefan de Walle. De tekst van Friedrich Schiller werd vertaald door Tom Kleijn. Aanvang: 20.15 uur.

Auteur

Marc Jansen