Regentonnenactie op Bloemenjaarmarkt in Groningen

GRONINGEN

De gemeenten Groningen en Ten Boer vragen op De Bloemenjaarmarkt in Groningen aandacht voor het gebruik van regenwater. Een promotieteam - in regentonnen en met felgekleurde gieters op het hoofd - spreekt de bezoekers van de markt, die vrijdag 14 april (Goede Vrijdag) plaatsvindt, aan.

Blijken deze marktbezoekers woonachtig in de gemeente Groningen of Ten Boer, krijgen zij een folder met een kortingsbon van € 17,50 voor de aankoop van een regenton bij een van de deelnemende bouwmarkten en tuincentra in de gemeente Groningen. Indien nodig, kan WerkPro de ton vervoeren en/ of aansluiten.

Gebruik van regenwater

Met deze actie willen de beide gemeenten het gebruik van regenwater stimuleren. ' Omdat het zonde is dat schoon water in het riool terecht komt, terwijl het zo goed is voor de groene tuin', stellen ze. ' En om het riool minder te belasten tijdens hevige regenbuien.' Zelf benutten de gemeenten ook regenwater. In nieuwe situaties wordt regenwater gescheiden van afvalwater. Ook bij vervanging van het riool wordt het systeem aangepast en het regenwater gescheiden afgevoerd. Het regenwater wordt dan zoveel mogelijk opgeslagen en gebruikt in parken en ander groen in de omgeving. In de vijvers zorgt het voor doorstroming waardoor de waterkwaliteit verbetert.

Operatie Steenbreek

De regentonnenactie vindt plaats in het kader van Operatie Steenbreek: een landelijk initiatief waarbij gemeenten hun inwoners actief willen informeren over de gevolgen van versteende tuinen. Overigens zijn de folders met kortingsbon nu ook al verkrijgbaar bij alle aangesloten winkels en bij de bibliotheek, wijkcentra en de gemeentelijke informatiebalies. Ook is de folder te downloaden via de Facebookpagina ‘Operatie Steenbreek Groningen’. De actie duurt tot 1 oktober.

Auteur

Marc Jansen