Zeven grote werken Ruud Venekamp in het Groninger Museum

GRONINGEN

In het Groninger Museum wordt vrijdag 21 april de tentoonstelling 'Ruud Venekamp - Berichten van ver' geopend. Deze expositie toont zeven grote schilderijen van de Groninger kunstenaar Ruud Venekamp. Het is voor het eerst dat Venekamps werk in een museum te zien is.

Ruud Venekamp (Meppel, 1957) laat zich inspireren door de natuur van Indonesië. En dan niet alleen door de wilde natuur, maar ook door nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden. Onder de nootmuskaatboom kan weinig groeien, zodat het zicht vrij blijft. Op zo'n moment kan Venekamp, een erfgenaam van Mondriaan, niet verloochenen dat hij kijkt met de blik van een Nederlander. Uit zijn werk spreekt een verlangen naar verre oorden.

Ruud Venekamp

Ruud Venekamp kreeg meerdere beurzen toegekend, nadat hij zijn studie aan Academie Minerva had afgerond. Ook kreeg hij een startstipendium waarmee hij gedurende zes weken door Indonesië reisde. Venekamp werkt sinds 2001 als docent aan Academie Minerva. Hij verdedigt met volharding de belangrijke rol van het medium schilderkunst binnen de hedendaagse kunst.

Stad en regio

Het Groninger Museum besteedt met regelmaat aandacht aan kunstenaars uit stad en regio Groningen. 'Ruud Venekamp - Berichten van ver' loopt tot en met 10 september 2017.

Auteur

Marc Jansen