Eerste bevestiging Noorderzon #27: 'Schuldfabrik' van Julian Hetzel

GRONINGEN

De Duitse kunstenaar Julian Hetzel is de eerste bevestiging voor het hoofdprogramma van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Noorderzon #27 vindt van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus 2017 plaats.

Julian Hetzel opent op Noorderzon met 'Schuldfabrik' een wel heel bijzondere zeepwinkel in fotogalerie Noorderlicht. Schuld, zowel in morele als in economische zin, is de letterlijke grondstof voor deze performance/ installatie. Bezoekers krijgen een rondleiding langs een zeepwinkel, een schoonheidskliniek en een biechtstoel.

Zeepwinkel

Bezoekers kunnen in de hippe zeepwinkel van kunstenaar Julian Hetzel alles te weten komen over het maakproces van zeep en zich ook nog eens enorm goed voelen over ziczelf. Want wie wil nou niet zijn handen wassen in onschuld met eerlijk – van menselijk vet (!) - gemaakte zeep? Hetzel: “Dat vet staat natuurlijk voor overdaad, maar ook voor het slecht zorgen voor je lichaam. In het Duits heten zwembandjes ‘heupgoud’. Ik wilde schuld inderdaad zien als een grondstof die te mijnen viel. Hoe kun je iets negatiefs omzetten tot positief materiaal? En: kun je schuld ook financieel uitbuiten 'Schuldfabrik' is duurzaam ondernemen als kunstvorm.” Zo laat Hetzel zien dat het menselijk schuldgevoel over zowel overgewicht als de honger in Afrika ook uitstekend functioneert als lucratief verdienmodel. Of zoals de bedrijfsslogan luidt: ‘De Schuldfabriek: van mensen, voor mensen.’ 'Schuldfabrik' is een coproductie van Noorderzon, Steirischer Herbst (Graz) en SPRING (Utrecht) en wordt gepresenteerd in het kader van het Europese netwerk NXTSTP.

Live talkshow in Grand Theatre

Artistiek directeur Mark Yeoman van Noorderzon vertelt woensdag 17 mei meer over dit project. Dat doet hij tijdens een live talkshow - 'Mark Talks' - in het Grand Theatre, waar ook zes andere net bevestigde voorstellingen aan bod komen. Op dat moment start ook de kaartverkoop voor deze voorstellingen. 'Mark Talks' begint om 20.00 uur. Entree: gratis. Reserveren: info@noorderzon.nl.

Auteur

Marc Jansen