IMAKA-lezing over zeerecht in Arctisch gebied

GRONINGEN

Prof. dr. mr. ing. Erik Molenaar geeft maandag 1 mei een lezing bij de Groninger (studie)vereniging IMAKA. Onder de noemer 'De Noordpool en het Internationale Recht' behandelt hij het zeerecht in het Arctisch gebied.

Media berichten regelmatig over terugtredend zee-ijs en andere effecten van klimaatverandering op het noordpoolgebied. Molenaars lezing richt zich op het internationaalrechtelijke raamwerk waarin deze veranderingen plaatsvinden, en die onder meer vragen oproepen over de mate waarin dit raamwerk in staat is om huidige en toekomstige menselijke activiteiten te reguleren. Hierbij spelen verschillende geschillen tussen staten een belangrijke rol; bijvoorbeeld over maritieme grenzen, de status van bepaalde wateren, en de geografische reikwijdte van het Spitsbergenverdrag.

Mondiaal en regionaal

Regulering van huidige en toekomstige menselijke activiteiten vindt zowel plaats door intergouvernementele organisaties en lichamen op het mondiale vlak als op het regionale vlak. Voor een aantal Arctische staten is de rol van niet-Arctische staten zoals Nederland binnen regionale Arctische organisaties en lichamen een gevoelige kwestie.

Erik Molenaar

Erik Molenaar is werkzaam op het Netherlands Institute for the Law of the Sea (NILOS) aan de Universiteit Utrecht. Zijn wetenschappelijke expertise ligt onder andere op het terrein van het internationaal recht met betrekking tot de poolgebieden. De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum in Groningen. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 2 euro.

Auteur

Marc Jansen