De Noorderlingen en NNTWEE spelen 'Momentum'

NNTWEE

staan donderdag 4 mei met de voorstelling 'Momentum' in de Martinikerk in Groningen.

Deze voorstelling is gebaseerd op interviews van de jonge spelers met ouderen over de oorlog in Groningen. Hierdoor komt een fragment van de stad en haar geschiedenis tot leven en komt de Tweede Wereldoorlog even heel dichtbij.
Ik lig in de tuin, mijn hoofd in het gras. Terwijl de zon zich verstopt in het westen, laat de maan op zich wachten. Voor een moment is alles blauw, wacht alles af, ademloos. Als de soldaten strak marcherend voorbijkomen, stel ik me voor dat er touwtjes aan hun armen en benen zitten. Als Pinoccio’s laat ik ze de straat uit lopen en kan ik weer dromen, wetend dat we even veilig zijn. Een mier kriebelt over mijn hand. Hij bromt. Een gebrom dat steeds luider wordt. Wanneer de lucht begint te trillen kijk ik omhoog en zie vogels, boze vogels. Mijn moeder roept, ik ren naar binnen, we gaan de kelder in. Wanneer werd het ineens zo donker op straat, wie deed het licht uit?

Theater na de Dam

'Momentum' is onderdeel van de achtste editie van landelijke theatermanifestatie Theater Na de Dam. Theatermakers en artiesten zetten zich 4 mei vanaf 21.00 uur in om de dag van de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Gelijktijdig spelen tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. 'Momentum' begint om 21.00 uur, aansluitend op de herdenkingsdienst op het Martinikerkhof. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen