Jongeren maken en spelen 'Complot or not?'

GRONINGEN

In Theater De Machinefabriek in Groningen wordt zowel zaterdag 29 april (20.30 uur) als zondag 30 april (15.00 uur) de voorstelling 'Complot or not?' gespeeld. Deze voorstelling is gemaakt door de 45 deelnemers van het jongerenproject 'Dichterbij' van het Noord Nederlands Toneel (NNT).

In het jongerenproject 'Dichterbij', dat dit jaar voor de negentiende keer plaatsvindt, maken jongeren (15 tot en met 20 jaar) uit Groningen, Friesland en Drenthe in een week tijd een volledige voorstelling. Ze worden hierin begeleid door professionals van het NNT en studenten van verschillende kunstvakopleidingen. Deelnemers kunnen acteren, dansen, zingen, musiceren, maar ook techniek doen, decors bouwen, publiciteit maken of productie doen.

Begeleiding

De jongeren zijn ditmaal begeleid door acteur en theatermaker Fabian Jansen en vier studenten van de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht en NHL docent theater. Het zuurstokroze decor en de kostuums zijn ontworpen door Studio Tape.

Complot or not?

In onze steeds complexere werkelijkheid worden jongeren aangetrokken tot samenzweringstheorieën en complotdenken. Op internet zijn de meest obscure theorieën met één klik onder handbereik – zonder weerwoord. De mist van waarheden die dan ontstaat wordt door de makers van Complot or not? niet rationeel bestreden. Ze zetten er een ode aan de fantasie tegenover: niets is wat het lijkt, maar alles mag en alles kan.

Auteur

Marc Jansen