Movies That Matter: ‘Raving Iran’ in VERA Zienema

GRONINGEN

Stichting Movies That Matter presenteert dinsdag 9 mei in VERA Zienema de Zwitserse film ‘Raving Iran’ van Susanne Regina Meures.

Deze film gaat over de techno-dj’s Arash en Anoosh. Zij willen dolgraag geld verdienen als echte muzikanten, maar voor de muziek die ze maken is er in hun land Iran weinig plaats. Toch wagen ze het erop een album te produceren. Ze hebben een hoesontwerp gemaakt, maar omdat die een afbeelding van een schedel en Engelse teksten bevat, vinden ze bijna geen drukker bereid het af te drukken. Wanneer het ze dan eindelijk lukt om de cd gedrukt te krijgen, stuiten ze op het volgende probleem: niemand is zo gek om de muziek te verkopen. De muziek die ze maken is streng verboden en het feit dat er een vrouw meezingt is ook uit den boze. Ook het draaien op feestjes en festivals valt niet mee: alles moet ondergronds en illegaal. Wanneer een van hen tijdens zo'n feestje wordt gearresteerd en opgesloten, zakt de moed ze in de schoenen. Hun droom van een leven vol muziek en vrijheid drijft ze ertoe te willen vluchten. Maar dan komt er een officiële uitnodiging van een groot technofestival in Zwitserland. De (Engels ondertitelde) film begint om 20.30 uur. Meer informatie/ kaartverkoop: www.vera-groningen.nl/agenda/zienema.

Auteur

Marc Jansen