Eerste muziekbevestigingen voor Noorderzon 2017

GRONINGEN

Reykjavíkurdætur, Parcels, Parker Millsap, Courtney Marie Andrews én No BS! Brass Band zijn de eerste muziekbevestigingen voor Noorderzon Performing Arts Festival Groningen.

De 27ste editie van het festival vindt van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus plaats in Groningen. Reykjavíkurdætur (spreek uit als: Rijkjaviek-uhr-dij-uh-tuhr) is IJslands voor ‘dochters van Reykjavik’. Deze dochters uit de IJslandse hoofdstad vormen samen een zestienkoppige (!) rapgroep. Zij kaarten - in het IJslands en af en toe in het Engels - geëngageerde thema’s als seksueel geweld, politiek en seksuele vrijheid van de vrouw aan.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70677" align="aligncenter" width="431"]Reykjavíkurdætur. ©Reykjavíkurdætur Reykjavíkurdætur. ©Reykjavíkurdætur[/caption] De vijfkoppige Australische band Parcels debuteerde vorig jaar met de zelf geproduceerde EP 'Clockshared'. Deze trok de aandacht van het hippe label Kitsuné, waar de band begin dit jaar de EP 'Hideout EP' uitbracht. Met een mix van funk, pop, electro, disco en soul.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70678" align="aligncenter" width="431"]Parcels. ©David Goltz Parcels. ©David Goltz[/caption] De Amerikaanse singer-songwriter Parker Millsap laat muziekstijlen als blues, country en Americana moeiteloos met elkaar vervloeien tot een rootsy geheel. Kenmerkend aan Millsap is zijn rasperige stem vol soul, die hij inzet om hartverscheurend mee te vertellen, te jodelen en verliefde duetten mee te zingen. Daarnaast speelt hij niet onverdienstelijk gitaar, harmonica en banjo.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70679" align="aligncenter" width="286"]Parker Millsap. ©Laura Partain 2 Parker Millsap. ©Laura Partain 2[/caption] Courtney Marie Andrews debuteerde in Europa met het album 'Honest Life'.  Een nieuwkomer is de 26-jarige echter niet. Al op haar 16de verliet ze haar thuis in Phoenix om te gaan toeren en speelde ze met artiesten als Jimmy Eat World en Damien Jurado. Nu, zes albums later, heeft ze haar thuis gevonden in de folkmuziek en kan ze artiesten als Ryan Adams en Milow tot haar fans rekenen.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70680" align="aligncenter" width="120"]Courtney Marie Andrews. ©Tiffany Edgbert Courtney Marie Andrews. ©Tiffany Edgbert[/caption] Met vijf trombones, vier trompetten, een saxofoon en een tuba blaast No BS! Brass Band het brassband-genre nieuw leven in. De heren laten het ritmische van funk, de improvisatie van jazz en de groove van hip-hop moeiteloos met elkaar versmelten. Zang, raps en drums zijn bedoeld om de muzikale verhalen van de blazers te ondersteunen. Naast originele nummers zijn ze ook heel goed in covers. [caption id="attachment_70681" align="aligncenter" width="430"]No BS! Brass Band. ©Shore Fire Media No BS! Brass Band. ©Shore Fire Media[/caption]

Auteur

Marc Jansen