Pieter-Jan Belder met Bachs 'Goldbergvariaties' in Lutherse kerk

GRONINGEN

Klavecinist Pieter-Jan Belder geeft donderdag 11 mei een concert in de Lutherse kerk in Groningen. In dit concert presenteert hij zijn nieuwe opname van Bachs 'Goldbergvariaties'. Deze opname verschijnt zowel op cd als op vinyl.

De 'Goldbergvariaties' behoren tot de bekendste en tegelijkertijd moeilijkste klavierwerken van Bach. De variatiecyclus is vernoemd naar Johann Gottlieb Goldberg, leerling van Bach en hofklavecinist van een diplomaat die deze variaties bij Bach besteld zou hebben om verlichting te vinden voor zijn slapeloosheid. Pieter-Jan Belder behoort tot een van de bekendste klavecinisten van dit moment. Hij nam rond de 140 cd’s op, waaronder een integrale opname van alle sonates van Domenico Scarlatti

Bijzondere betekenis

Belder is opgetogen en blij over zijn opname, een opmaat tot het opnemen van alle klavecimbelwerken van Bach: “Het is mijn derde en laatste. Ik heb het werk nog een keer opgenomen, want het heeft een bijzondere betekenis voor me. Zo herinner ik me de eerste keer dat ik als jongen de partituur opensloeg. Ik kan me de geur van die partituur, die ik leende uit de muziekbibliotheek in Rotterdam, nog steeds voor de geest halen. Het is sindsdien eigenlijk altijd met mij mee gereisd in al die jaren. Ik zie het werk als een lange pelgrimage waarin elke variatie voor een nieuw vergezicht staat. Voor mij brengt elke variatie me naar een speciaal moment of plaats in mijn leven. Het is een werk waar ik een leven lang op kan teren.” Het presentatieconcert begint om 20.00 uur. Entree: 15 euro. Voorverkoop: www.pieterjanbelder.nl. https://youtu.be/T8J3z4xdjMk  

Auteur

Marc Jansen