Bevrijdingsfestival Groningen geeft vrijheid door aan publiek

GRONINGEN

Het Stadspark in Groningen staat vrijdag 5 mei weer in het teken van het stilstaan bij en het vieren van de vrijheid. Naast een exclusieve show van Tom Odell, een helikopteract De Jeugd van Tegenwoordig en optredens van onder meer Chef’Special, Kraantje Pappie, Pé & Rinus, Orlando Julius en De Sluwe Vos presenteert het Bevrijdingsfestival activiteiten rond het thema ‘Geef vrijheid door’.

Zo reisden De Jongens van Lucht namens het festival naar Lesbos. In vluchtelingenkamp Kara Tepe maakten zij videoportretten waarin mensen wordt gevraagd wat vrijheid in deze situatie voor hen betekent. Deze ‘Portretten voor de Vrijheid’ zijn zien op de website van het festival. Een documentaire over dit project is donderdag 4 mei te zien op OOG TV en RTV Noord.

Weide Wereld

Op het nieuwe festivalterrein Weide Wereld wordt vrijheid op creatieve wijze doorgegeven door middel van taal. Bij ‘Het Vrije Woord’ ondersteunen stadsdichter Lilian Zielstra, RUG-huisdichter Esmé van den Boom, Kasper Peters en dichtcollectief Zeaux bezoekers bij het schrijven van een ‘bootschap’ aan de weide dan wel wijde wereld. Op gevouwen bootjes worden deze via een glijbaan, gemaakt door kunstenaar Marc Buddendorf, te water gelaten in de vijver. Daarnaast leert Bits of Groningen mensen aan de hand van een mobiele wasstraat de telefoon of tablet te beschermen tegen ongewenste pottenkijkers en luistervinken.

NGO's

Ook zijn Amnesty International, het Rode Kruis, het Veteraneninstituut, ProDemos en World’s Best News aanwezig. Deze non-governmental organisations (NGO's) laten het publiek zien hoe zij zich wereldwijd inzetten voor vrijheid en hoe bezoekers daarbij kunnen helpen. Bezoekers kunnen onder meer speeddaten met veteranen, bijvoorbeeld met Iris van Houwelingen (31). Zij werd uitgezonden naar het grensgebied van Turkije en Syrië.

Sena Performers Stage

Op Sena Performers Stage worden de hiphopacts afgewisseld met spoken word- artiesten, die het publiek aanzetten tot nadenken over vrijheid. Ook staat de winnaar van de POPgroningen Talent Award, Boyz in the Woods, op het programma. Mede-finalist Jooz vult de laatste lege plek op het Local Heroes-podium. Meer informatie: www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Auteur

Marc Jansen