Eerbetoon aan Jan Kruis in Het Nederlands Stripmuseum

GRONINGEN

In het Nederlands Stripmuseum in Groningen wordt zondag 7 mei de overzichtstentoonstelling 'JAN KRUIS - Van Jan, Jans en de kinderen tot Multatuli'. Het is een eerbetoon aan deze op 19 januari 2017 overleden kunstenaar Jan Kruis.

[caption id="attachment_70753" align="alignright" width="138"]Foto: Jan Kruis Collectie Foto: Jan Kruis Collectie[/caption] Jan Kruis neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse strip. Hij is vooral bekend geworden met zijn beroemde Libelle-strip Jan Jans en de kinderen, waarin hij een voor iedereen herkenbaar en humoristisch beeld schetst van een doorsnee Nederlands gezinnetje. Jan Kruis was echter een multitalent, dat niet alleen strips schreef en tekende, maar ook verhalen illustreerde en grote schilderijen het licht deed zien. Al deze talenten hebben zich de laatste decennia van zijn leven samengevoegd in zijn magnum opus: de twee rijk geïllustreerde boekdelen van het door Multatuli geschreven 'Woutertje Pieterse'.

Compleet overzicht

In het Nederlands Stripmuseum is vanaf zondag een compleet overzicht van zijn werk te zien. Daarbij is een speciale plek ingeruimd voor het 'teruggevonden koffertje' van Jan Kruis. Dit koffertje werd onlangs ontdekt en bevat stapels jeugdwerk; schetsboeken, strips en tekeningen. In de filmzaal worden filmpjes gedraaid van Jan, Jans en de kinderen, van de tv-programma's en van de Jan Jans musical. Er zijn beelden over het persoonlijke leven van Jan en over de techniek en de ontstaansgeschiedenis van zijn werk.

Atelier museum

In het atelier van het museum is een tentoonstelling van het werk van zijn opvolgers te zien; de tekenaars van Studio Jan Kruis, die Jan, Jans en de kinderen tot op de dag van vandaag voortzetten in het tijdschrift Libelle. Jan Kruis is daar zelf aanwezig in de vorm van een interactieve video opstelling, waarbij de bezoeker kan leren hoe Catootje, de Rode Kater of een van zijn andere stripfiguren te tekenen.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70752" align="aligncenter" width="509"]Tekenen met Jan Kruis. Foto: Jan Kruis Collectie Tekenen met Jan Kruis. Foto: Jan Kruis Collectie[/caption] 'JAN KRUIS - Van Jan, Jans en de kinderen tot Multatuli' loopt tot 3 september.

Auteur

Marc Jansen