Alina Kiers met solovoorstelling 'Eén uit duizend' in Der Aa-Theater

GRONINGEN

Alina Kiers staat donderdag 11 mei met de solovoorstelling 'Eén uit duizend' in het Der Aa-Theater in Groningen.

Kiers neemt het publiek in deze voorstelling op lichtvoetige en humoristische wijze mee in het leven van mevrouw Kregel en haar zoon. Het verhaal speelt zich af in een kleine doorzon-rijtjeswoning. Het soort woning dat in de jaren vijftig in het kader van de wederopbouw, als onderdeel van het 1000 Woningenplan, werd gebouwd op het platteland van Groningen. Mevrouw Kregel en haar man kregen destijds als één van de eersten de sleutels van hun woning. Vervolgens krijgen ze er een zoon. Een zoon die ‘anders’ is en die in de puberteit en ook lang daarna worstelt met het vinden van zijn identiteit.

Tussen de verhuisdozen scharrelend

In 'Eén uit duizend' zien we haar, na 65 jaar in dit huis gewoond te hebben, als ze verhuist naar een zorghuis. Ze wacht op haar zoon die haar zal op halen. Tussen de verhuisdozen scharrelend trekt haar hele leven aan haar voorbij. Ze is een humoristische vrouw en denkt terug aan de mensen met wie ze lief en leed heeft gedeeld, met wie ze heeft gelachen en gestreden. Ze denkt aan de gekkigheid, aan haar dromen, haar gelukkige en ook minder gelukkige momenten.

Stichting Berlagehuis Usquert

Alina Kiers maakte de voorstelling ‘Eén uit duizend’ in opdracht van Stichting Berlagehuis Usquert. Ze speelde de voorstelling eerder bij een tentoonstelling van deze stichting over het naoorlogse 1000 Woningenplan van burgemeester Huib Ottevanger van Ulrum.

Auteur

Marc Jansen