EGM architecten geselecteerd voor renovatie van Beatrix Kinderziekenhuis

GRONINGEN

EGM architecten uit Dordrecht is geselecteerd voor de renovatie van het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen. De opdracht bestaat uit het maken van een beeldkwaliteitsplan voor het totale kinderziekenhuis en de renovatie van de verpleegafdelingen.

In de jury zat onder andere een afvaardiging van de Kinderadviesraad van het Beatrix Kinderziekenhuis.

Beeldkwaliteitsplan

Het beeldkwaliteitsplan voor het vernieuwde Beatrix Kinderziekenhuis (BKZ) straalt de kernwaarden van het UMCG uit: een vertrouwde omgeving, waar ruimte is voor eigenzinnigheid met de kwaliteit die past bij een academisch centrum. Het BKZ richt zich op kinderen van alle leeftijden en zorg op topniveau. Voor patiënten wordt een omgeving gecreëerd die gericht is op contact met de wereld buiten het ziekenhuis en met ruimte voor rust, afleiding en beweging. Voor zorgprofessionals is er ruimte voor ontmoeting, overleg, concentratie en ontspanning.

Ontwerpvisie en planning

In het Beatrix Kinderziekenhuis is alles erop gericht de patiënt een veilige en vertrouwde omgeving te bieden, waarin (academische) zorg het best tot zijn recht komt en de samenwerking tussen verschillende disciplines wordt ondersteund. De nieuwe opzet van de verpleegafdelingen moet bijdragen aan dat vertrouwen. In de nieuwe afdeling wordt family centered care geïntegreerd en zijn zo veel mogelijk éénpersoons patiëntenkamers opgenomen. Kinderen van alle leeftijden vinden er een tijdelijk thuis waar plaats is voor het hele gezin. Er is ruimte om te spelen, te ontwikkelen en contact te maken, maar ook om te rusten, even op jezelf of verdrietig te zijn.

Kindervriendelijkheid zonder kinderachtig te zijn

Uitgangspunt van de ontwerpvisie van EGM voor het Beatrix Kinderziekenhuis is kindvriendelijkheid zonder kinderachtig te zijn. Bezoek moet zich er welkom voelen en gemakkelijk de weg vinden. Partner en verantwoordelijk architect bij EGM Willemineke Hammer: “Het UMCG kent een gelaagde opbouw met straten, wegen en pleinen. In de visie van EGM kan hierbij goed worden aangesloten met bijvoorbeeld lanen op de afdeling waar gewerkt en gespeeld kan worden en waardoor natuurlijke overgangen naar het ziekenhuis worden gecreëerd. We gaan samen met onze opdrachtgever en de diverse gebruikers op weg naar een vriendelijk, fris en overzichtelijk kinderziekenhuis”. De ontwerpfase is in mei gestart.

Auteur

Marc Jansen