Filosofie-lezing over doden onschuldige burgers in een oorlog

GRONINGEN

Ethicus Jeff McMahan verzorgt donderdag 18 mei de jaarlijkse Griph-lezing (filosofie-lezing), georganiseerd door de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen. De (Engelstalige) lezing is getiteld: 'Killing Civilians in War'.

Binnen de gangbare theorie over rechtvaardige oorlog en het internationaal recht wordt het doden van burgers toegestaan, mits het doden een onvermijdelijk effect van een militaire actie is. Ook moeten doel en middel in evenwicht zijn. Moreel filosoof Jeff McMahan onderzoekt wanneer een militaire actie het doden van onschuldige mensen kan rechtvaardigen. Heiligt een rechtvaardig doel het feit dat er onschuldige doden vallen? En hoe bepalen wij de evenredigheid van deze oorlogshandelingen?

Jeff McMahan

Jeff McMahan is White’s Professor of Moral Philosophy aan de Universiteit van Oxford. Hij bestudeert met name ethische en politiek-filosofische vraagstukken, maar verdiept zich ook in metafysica en rechten. McMahan is de schrijver van 'The Ethics of Killing: Problems at the Margins of Life' (2002) en 'Killing in War' (2009). De lezing vindt plaats in het Academiegebouw in Groningen en start om 20.00 uur. Kaartverkoop: www.sggroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen