'Van Gounod tot Gershwin' in De Oosterpoort

GRONINGEN

Gruno’s Postharmonie Groningen en Toonkunstkoor Bekker staan zaterdag 20 mei met het gezamenlijke project 'Van Gounod tot Gershwin' in De Oosterpoort in Groningen.

Toonkunstkoor Bekker (140 jaar) en Gruno’s Postharmonie Groningen (107 jaar) presenteren een programma, waarin de Ceciliamis van de Franse componist Charles Gounod centraal staat. Deze mis werd geschreven ter ere van Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek. De mis werd in 1855 voor het eerst uitgevoerd. Daarna kwam het nog maar zelden tot een uitvoering. Hiervoor zijn namelijk een groot orkest en een groot koor nodig.

150 musici

Toonkunstkoor Bekker en Gruno’s Postharmonie, twee Groninger verenigingen pur sang, zagen het als een uitdaging de mis  uit te voeren. Dit resulteerde in een project met medewerking van ruim 150 musici én de solisten Claudia Patacca (sopraan), Jeroen de Vaal (tenor) en Jan Willem Baljet (bariton).

Over muzikale grenzen

Toonkunstkoor Bekker en Gruno’s Postharmonie voeren in De Oosterpoort enkele delen van de mis uit. Daarnaast stappen ze over hun muzikale grenzen stappen. Met bijvoorbeeld een openingsfanfare, An American in Paris van George Gershwin, een medley van Andrew Lloyd Webber, een stevige mars en het Hallelujah van Händel. Vaste dirigent van Toonkunstkoor Bekker is Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen. Dirigent van Gruno’s Postharmonie is Peter Kleine Schaars. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten (à € 17,50) zijn verkrijgbaar via www.gph.nl en aan de kassa van De Oosterpoort. 

Auteur

Marc Jansen