Culturele Zondag met auteur 'Juliana - Vorstin in een mannenwereld'

LEEGKERK

Het middeleeuwse kerkje van Leegkerk is zondag 21 mei toneel van een nieuwe Culturele Zondag. Historicus/ literair interviewer Han Borg interviewt sociologe Jolande Withuis over haar boek 'Juliana - Vorstin in een mannenwereld'.

De langverwachte biografie van Juliana verscheen in de zomer van 2016 bij De Bezige Bij. Niet eerder was een zo uitgebreide biografie van ‘onze’ koningin geschreven. Juliana was bij velen geliefd; niettemin was er over haar aangrijpende levensgeschiedenis, vol persoonlijke en politieke crises, tot nu toe weinig bekend. Withuis baseerde 'Juliana' op brieven en op ander niet eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intiem en indringend levensverhaal, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.

Jolande Withuis

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Bij De Bezige Bij verschenen 'Erkenning' (2002), 'Na het kamp' (2005), 'De vrouw als mens' (2007) en 'Weest manlijk, zijt sterk' (2008), een biografie over verzetsman Pim Boellaard.

Culturele Zondag

De door Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming georganiseerde Culturele Zondag begint om 15.30 uur. Entree: 7,50 euro. Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij Boekhandel Godert Walter en Boekhandel Van der Velde.

Auteur

Marc Jansen