Groningen drie festivals rijker

GRONINGEN

De 'festivalisering' is al jaren een bekend fenomeen, zowel nationaal als internationaal. Ook in Groningen groeit de festivalmarkt.

En hoewel het meerdaagse Eurosonic Noorderslag zowel qua naam als bezoekersaantallen het grootste festival in De Oosterpoort is, worden met eendaagse festivals rondom specifieke niches - zoals Reggae Fever, TakeRoot, Rhythm & Blues Night en Latin Dance Night - ook veel bezoekers bereikt. Het komende seizoen presenteert De Oosterpoort wederom een flink aantal festivals.

Drie nieuwe smaken

Aan dit palet worden zelfs drie nieuwe smaken toegevoegd: My First Festival voor de allerjongsten, School’s Out voor schoolverlaters en twintigers en Rockit voor de muzikale omnivoor van Groningen.

My First Festival

De naam zegt het al: My First Festival – dat in samenwerking met Tivoli Vredenburg is opgezet – is er voor kinderen van 2 tot 12 jaar en hun ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s. Na een uitverkochte eerste editie in december 2016 volgt in zaterdag 3 juni - in het pinksterweekend - de tweede editie. Met onder meer Sef, Frank Groothof, Thijs Booontjes Showorkest, Cowboy Billie Boem en Zitakula.

School’s Out

Met School's Out wordt De Oosterpoort woensdag 24 mei getransformeerd tot een Amerikaans studentenhuis met DJ’s, red cups en beerpong. Met in de line-up Broederliefde en Sevn Alias.

Rockit

Rockit is een nieuw, avontuurlijk en grensoverschrijdend festival vol versmeltingen van genres en stijlen. Op vijf podia programmeert De Oosterpoort 11 november een mix van progressieve jazz met cross-overs naar experimentele pop, rock, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek. Eerste grote headliners zijn Herbie Hancock, BADBADNOTGOOD, Shabaka & the Ancestors, Jeff Parker & Rob Mazurek, Donny McCaslin Group en duo Ben van Gelder/ Reinier Baas. Rockit ontleent zijn naam aan Herbie Hancocks gelijknamige monsterhit uit 1983. Dit nummer was destijds baanbrekend als mix van funk, jazz, hiphop, dance en een vleugje rock.

Nieuwe seizoenbrochure

De Oosterpoort en Stadsschouwburg presenteert dinsdag 23 mei de nieuwe seizoenbrochure. Met naast festivals uiteraard ook weer veel concerten en voorstellingen.

Auteur

Marc Jansen