Start Drawing North bij Tekenmarathon bij Academie Minerva

GRONINGEN

Academie Minerva, Museum De Buitenplaats en Rijksuniversiteit Groningen gaan onder de noemer Drawing North samenwerken rondom het thema tekenen. Met een gezamenlijk ontwikkeld programma willen zij een basis vormen waarbinnen onderzoek, artistieke praktijk en presentatieruimte samenkomen.

Het idee voor deze samenwerking ontstond in 2015, toen Museum De Buitenplaats in Eelde besloot met minstens één jaarlijkse expositie de kunstvorm tekenen meer onder de aandacht te brengen. Door de samenwerking met Academie Minerva en de RUG wordt tekenen niet alleen als kunstvorm in een bredere context van beeldende kunst geplaatst, maar wordt ook de dialoog tussen studenten Kunstgeschiedenis en studenten van Academie Minerva bevorderd. De studenten kunnen gezamenlijk deelnemen aan masterclasses, tentoonstellingen samenstellen en via Museum De Buitenplaats in gesprek gaan met opkomende en gevestigde kunstenaars. Hierdoor ontstaat, stellen de partijen, een cross-over die niet alleen artistiek, maar ook kunsthistorisch onderzoek stimuleert. De drie instellingen bieden een combinatie van kennis- en presentatieplatforms, waarbinnen kennisuitwisseling zichtbaar kan worden gemaakt aan een breed publiek.

Start Drawing North

Drawing North start bij de Tekenmarathon van twee keer twaalf uur bij Academie Minerva op donderdag 1 en vrijdag 2 juni. Tijdens deze marathon kunnen studenten van de RUG en Academie Minerva aan de lopende band tekenen. Live modellen, stillevens, performances, dansers en muzikanten, alles komt voorbij als mogelijk tekenobject in de centrale hal van Academie Minerva aan het Zuiderdiep. Arno Kramer, die op dit moment samen met Henk Visch te zien is in de tentoonstelling 'High winds move slowly' bij Museum De Buitenplaats, is gastdocent tijdens de marathon. De resultaten worden tentoongesteld in een crashexpositie die vrijdag 2 juni om 17.00 uur opent en maar twee uur duurt. Tijdens de opening van deze expositie presenteert Drawing North zichzelf als collectief.

Auteur

Marc Jansen