Belgische film 'Exprmntl' en Groningse film 'Morf' in RKZbios

GRONINGEN

In de RKZbios in Groningen wordt zaterdag 3 juni de Belgische documentaire 'Exprmntl' vertoond. Maandag 5 juni volgt de film 'Morf', gemaakt in Groningen, door Groningers.

De door Brecht Debackere documentaire 'Exprmntl' laat de kleurrijke geschiedenis zien van het Jacques Ledoux georganiseerde festival voor avant-gardefilms. Op dit festival werd in 1963 op ludieke wijze geprotesteerd tegen het verbod op de vertoning van Jack Smiths controversiële 'Flaming Creatures'. In 1967 waren politieke protesten er zelfs belangrijker dan de films.
Lees verder na de trailer.
https://youtu.be/NY5TzQf96xY De reputatie van dit roemruchte festival ging de wereld rond en blijft tot de dag van vandaag de verbeelding prikkelen. Na de pauze wordt een aantal shorts uit de historie van het festival vertoond. Documentairemaker Brecht Debackere is aanwezig voor een q&a. De (Engels ondertitelde) film begint om 20.30 uur.

Morf

De door Rene Houwen geregisseerde film 'Morf' gaat over een Groninger rockband geformeerd rond zanger Morf (Jurgen Veenstra). De band begint na ruim 25 jaar - zonder succes - langzaam uit elkaar te vallen. Morf heeft inmiddels een andere missie. Het stormt in zijn hoofd. Hij is overtuigd van zijn 'hogere' opdracht en laat zijn band radeloos achter. Maar hij is niet alleen... Morf is de negende speelfilm van het Groninger productiehuis Schaftkip Films. De film is opgenomen op locatie in Groningen. Naderhand is er een q&a met regisseur Rene Houwen, debuterend acteur Roelf Eissens en acteur/ muzikant Jurgen Veenstra, ooit bandlid van Moonlizards en tegenwoordig de frontman van Avery Plains. Aanvang: 20.30 uur.

Auteur

Marc Jansen