Pieter Boskma in 'Dichter van Geluk' in Groninger Forum Bibliotheek

GRONINGEN

Pieter Boskma maakt donderdag 1 juni zijn opwachting in ‘Dichter van Geluk’ in de Groninger Forum Bibliotheek.

De dichter wordt door Rense Sinkgraven geïnterviewd over zijn poëzie, zijn nieuwste bundel 'Tsunami in de Amstel' en zijn vriendschap met Joost Zwagerman, Rogi Wieg en Wim Brands. Ook ‘De Maximalen’, de dichtersgroep waarvan Boskma deel uit maakte, komt ter sprake. Hoe was die tijd? Wat hebben ‘De Maximalen’ veranderd?

Pieter Boskma

Pieter Boskma (1956) studeerde onder meer Nederlands, Engels, Indonesisch, kunstgeschiedenis en antropologie, en was enige jaren werkzaam als conservator van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Na zijn debuut 'Quest' (1987) wijdde hij zich volledig aan het schrijverschap. Eind jaren tachtig maakte hij deel uit van de spraakmakende dichtersgroep ‘De Maximalen’.

Dichtbundels

Sinds zijn debuut publiceerde hij nog dertien dichtbundels, waaronder 'Simpel heelal' (1995), 'In de naam' (1996), 'Puur' (2004), 'Het violette uur' (2008), 'Doodsbloei' (2010), 'Mensenhand' (2012, Ida Gerhardt Poëzieprijs) en 'Zelf' (2014, nominatie VSB Poëzieprijs). Vanaf de oprichting tot eind 2003 maakte Boskma deel uit van de redactie van het poëzietijdschrift Awater. In 2006 verscheen 'Altijd weer dit leven', een royale selectie uit al zijn tot dan verschenen dichtbundels, gekozen en van een uitgebreid nawoord voorzien door Joost Zwagerman.

Rabobank Cultuurprijs

Najaar 2016 verscheen Boskma’s veertiende dichtbundel 'Tsunami in de Amstel'. In datzelfde jaar kreeg hij de Rabobank Cultuurprijs voor zijn hele oeuvre. ‘Dichter van Geluk’ duurt van 12.30 tot 13.15 uur. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen