In Stad | 45ste Pinkstertoernooi

Groningen

[caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

Op Sportpark Vinkhuizen wordt zondag vanaf 09.00 uur Het Pinkstertoernooi gespeeld om de Baboenbokaal. Voor de uitslapers: de finale begint om 16.30 uur. Na afloop is er livemuziek van Los Bomberos. Zoals altijd is er een kleurrijk, alternatief deelnemersveld met klinkende namen als Papengangsters, FC Gezellig, Freaks United, Broodnodig, Les Amis Du Congo, Blue Trippers, AC Lenstra, De Valstrik, Plumbers, Tante Truus, Club Bami, Bert en Ernie, Amstel Boys en Tenatoppers. Afgelopen twee jaar werd het toernooi gewonnen door Freaks United. Als winnaar heeft Freaks de taak het toernooi van komende zondag te organiseren. Peter de Groot (tevens toernooispeaker), Paul Veenstra en Hennie Brands zijn de zestig gepasseerd en hebben de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen, maar helemaal loslaten kunnen ze Het Pinkstertoernooi niet. "Ooit was voetbal not done onder kunstenaars. Als kunstenaar behoorde je niet te sporten. Toch is het toernooi vanuit kunstenaarssociëteit Baboen ontstaan. Tegenwoordig wordt er op het toernooi overigens een stuk beter gevoetbald." Het programmablad van het toernooi bevat ook dit jaar veel leuke bijdragen. Zo schrijft Volkskrant-columnist Bert Wagendorp in het voorwoord: "Ik kende de Freaks omdat ze zich om de een of andere reden verzamelden bij de voetbalvereniging VVK, de club waar ik zelf voetbalde. Deze oer-Groningse vereniging vol kleurrijke types oefende op de een of andere reden een grote aantrekkingskracht uit op Freaks - ik vermoed dat het vooral de aanwezigheid van andere Freaks was. Freaks was oorspronkelijk een clubje van voetballende psychologiestudenten, op zich al tamelijk freaky. Later voegden zich daar freaks van andere studies bij. Bij VVK had je trouwens ook jongens die aan het Pinkstertoernooi deelnamen met andere teams, zoals Blunder (sociologen) en Lenstra (Simplon)."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71376" align="aligncenter" width="398"]Freaks United, foto uit het Stenen Tijdperk. Freaks United, foto uit het Stenen Tijdperk.[/caption] Ook uit het programmablad: "De basis van het toernooi is gelegen in de schoonheid en humor van het spel, en met daaromheen een heerlijk feest zodat zelfs voetbalhaters toch aan hun trekken komen. Het voetbal is slechts de bindende bijzaak."

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar.

Auteur

Marc Jansen