Ladiesrun Groningen | Carola Harteveld gaat voor nieuwe overwinning

GRONINGEN

De tiende editie van de GasTerra Ladiesrun Groningen is aanstaande. Voor het zover is, zondag 11 juni, spreekt de Groninger Gezinsbode enkele deelnemers. Deze week Carola Harteveld.

Door Marc Jansen

Carola Harteveld (51) uit Usquert ziet haar deelname aan de Ladiesrun als een openlijke steunbetuiging aan Stichting Pink Ribbon, de organisatie die wetenschappelijk onderzoek en projecten financiert op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. “Ik wil vrouwen die borstkanker hebben, hebben gehad of nog krijgen, motiveren. Ik wil hen laten zien dat zij nog heel veel kunnen bereiken”, zegt Harteveld, bij wie in oktober 2013 de diagnose borstkanker gesteld werd. “Het heeft me twee jaar van mijn leven gekost. Dat klinkt misschien zwaar, maar toch is het zo. Werk, sport, privé-omstandigheden; het duurt heel lang voordat je alles weer op de rails hebt.” Ze spreekt van een achtbaan. “Binnen twee uur nadat ik naar de huisarts gegaan was omdat ik ‘iets’ voelde, ging ik het traject in. Wist ik wat de opties waren en dat een operatie nodig zou zijn.”

Nieuwe klap

In eerste instantie werd nog uitgegaan van een borstbesparende operatie. Dit bleek niet realistisch. Amputatie was noodzakelijk. Een nieuwe klap. “En als je dáár net aan gewend bent, blijkt sprake te zijn van uitzaaiingen via de poortwachtersklieren. En moeten de lymfeklieren aan de rechterkant van het lichaam verwijderd worden. Waarna ook nog eens zes keer chemotherapie nodig is...” In mei 2014 volgde een derde operatie, die van de borstreconstructie. “En ruim een half jaar later, begin 2015, ben ik weer begonnen te werken. Omdat ik dat heel graag wilde. En hoewel dat lang niet altijd meeviel, en ik ook eerst drie maanden op arbeidstherapeutische basis gewerkt heb, heb ik volgehouden.”

Overwinninkjes

Het was een van de vele overwinningen in het herstelproces. Want zo ziet Harteveld het inmiddels: “Je maakt steeds heel kleine stapjes. Maar elke stap is een overwinning. En al die overwinninkjes samen maken je steeds sterker.” Ook het halen van de finishlijn van de GasTerra Ladiesrun moet zo’n overwinning worden. “Ik loop vijf kilometer. Ik streef naar een finishtijd van rond de veertig minuten. Mijn trainingstijden zijn in ieder geval goed”, zegt Harteveld, die haar voorbereiding in januari startte. Toch is er angst om te falen. “Ik ben heel erg bang dat het niet gaat lukken. Al ben ik tweehonderd procent gedreven om het wel te halen!”

Auteur

Marc Jansen