Schaapscheerdag in Noorderplantsoen

GRONINGEN

De stadskudde van driehonderd Schoonebeekers en Veluwse Heideschapen wordt zaterdag 3 juni geschoren in het Noorderplantsoen, op het hondenveld aan de kant van de Oranjesingel. Deze schaapscheerdag duurt van 09.30 tot 16.00 uur.

De gemeente Groningen maakt al tien jaar gebruik van schapen als groen alternatief voor de traditionele maaier. De dieren bewerken met hun hoeven de bodem en verspreiden met hun vacht zaden door de hele stad. Dat is goed voor de biodiversiteit in de gemeente. De stadskudde graast van april tot en met september in de stad. De schapen worden met een scheermachine geschoren.

Wolmarkt

Ander onderdeel - naast het scheren - is een wolmarkt. Op deze markt worden wol- en textielproducten en schapenkaas verkocht. Verder is er alles te vinden voor het spinnen en kaarden van wol, zijn er workshops vilten en spinnen, en klinkt er muziek. De vachten van de stadskudde-schapen worden tegen een gift verkocht. De opbrengst gaat naar ‘De Nacht van de Vluchteling’. Bezoekers die hun eigen breipennen meenemen, kunnen mee breien met de actie ‘Gas, we breien er een einde aan’ van Agnes Bakker en Milieudefensie.

Auteur

Marc Jansen