Benefietweekend voor Penduka in Clubhuis voor Doven

GRONINGEN

Het Clubhuis voor Doven in Groningen is van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni toneel van een benefietweekend voor het Namibische vrouwenproject Penduka.

Penduka - 'wordt wakker' - is een door Martha Muulyau en Christien Roos in 1992 opgerichte zelfstandige ontwikkelingsorganisatie die vrouwen in de gelegenheid stelt hun leven in velerlei opzicht, zoals werk, opleiding, inkomen en zorg, te verbeteren. Vrouwen met een fysieke handicap en vouwen die lijden onder de gevolgen van tuberculose, hiv en aids hebben daarbij eerste prioriteit. Penduka is gevestigd in Katutura, de voormalige zwarte township van Windhoek, de hoofdstad van Namibië.

Vrouwen van Penduka

Vrouwen van Penduka maken allerlei producten met verschillende technieken: batik, potten bakken, borduurwerk, het smelten van glaskralen uit gebruikt glas. De producten zijn te koop in de lokale shop bij Penduka, via de webwinkel en via steunpunten elders in Namibië, in een aantal Europese landen waaronder Noorwegen, Duitsland en Nederland, in Zuid Korea en mogelijk binnenkort ook in Japan. Er wordt gewerkt aan projecten op het gebied van land- en tuinbouw, en pluimvee- en visteelt. Penduka heeft een verblijfsaccommodatie voor gasten, Penduka verzorgt opleidingen voor vrouwen en voert onder andere gezondheidsprojecten uit.

Penduka Nederland

In Nederland is de stichting Penduka Nederland actief, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Groningen, en erkend als ANBI-instelling (waardoor belastingvrij gedoneerd kan worden). De stichting ondersteunt Penduka Namibië bij de verkoop van producten, het productieproces, het werven van fondsen en het vergroten van de naamsbekendheid.

Benefietweekend

Penduka staat voor een belangrijke fase in zijn bestaan: de gemeente Windhoek wil de grond waar het project op gevestigd is verkopen. Penduka is serieus partij in de onderhandelingen. Het benefietweekend heeft onder andere tot doel om geld te verweven voor de koop van de grond. Het programma van benefietweekend ziet er als volgt uit:
  • vrijdag 9 juni 20.30-22.30 uur: optreden gemengd koor Zingen & Zo. Benefietbijdrage: 10 euro;
  • zaterdag 10 juni 11.00-12.30 uur: sieraden maken met door de vrouwen van Penduka gemaakte gerecyclede glaskralen en diverse andere materialen. Deelname kost 25 euro;
  • zaterdag 10 juni: pop-up-restaurant met Afrikaans eten (inloop vanaf 17.00 uur), met vanaf 19.00 uur storytelling door Inge Steenhuis. Deelname kost 30 euro (kinderen: 15 euro);
  • zondag 11 juni 15.00-18.00 uur: expositie over leven en werken van Ciska, één van de Penduka-vrouwen, met uitleg, high tea en verkoop van kunstwerken van Lieke Schmidt. Entree:gratis.
Aanmelding: evenementen@penduka.com.

Auteur

Marc Jansen