Estse film 'Risttuules' (In the Crosswind) in RKZbios

GRONINGEN

In de RKZbios in Groningen wordt zaterdag 10 en maandag 12 juni de Estse film 'Risttuules' (In the Crosswind) vertoond. Deze film gaat over een minder bekende episode van de Tweede Wereldoorlog. Regisseur Martti Helde baseerde de in zwart-wit gefilmde tableaux vivants op historische personages en documenten.

In 1941 vond de deportatie plaats van 40.000 inwoners van Estland, Letland en Litouwen. Vrouwen en kinderen werden op bevel van Josef Stalin naar Siberië getransporteerd en mannen verdwenen naar gevangenenkampen. De levenslustige, intelligente Erna is een van de vrouwen die wordt gescheiden van haar man en samen met haar jonge dochter naar Siberië wordt gestuurd. Daar moet ze zien te overleven in bedreigende, barre omstandigheden. De brieven die ze aan haar man schrijft brengen wat verlichting in zware tijden. Aanvang (beide keren): 20.30 uur.

Auteur

Marc Jansen