Open Toren-dag in provincie Groningen

GRONINGEN

Stichting Klokkenspel Groningen en Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) hebben voor zondag 11 juni een Open Toren-dag georganiseerd.

De toren open, de beiaardier achter het klavier en iedereen mag komen kijken. Dat was twintig jaar geleden het idee van Stichting Klokkenspel Groningen. Sindsdien vindt op die plaatsen in de provincie Groningen waar zich een carillon bevindt, een Open Toren-dag plaats. Met niet alleen dat carillon als aandachttrekker, maar ook de luidklokken, de torenuurwerken en – in sommige gevallen – de oude speeltrommels. En daarnaast natuurlijk het uitzicht vanuit de torens over Stad en Ommeland. Stichting Oude Groninger Kerken ondersteunt het idee van een Open Toren-dag. Ze heeft zich daarom aangesloten bij de organisatie van de Open Toren-dag. Hierdoor zijn dit jaar nog meer torens open dan voorgaande jaren.

Stichting Klokkenspel Groningen

De deelnemers aangesloten bij Stichting Klokkenspel Groningen zijn: de Martinitoren in Groningen, de toren van de Nicolaï-kerk in Appingedam, de toren van de Grote Kerk in Veendam, de toren van de Hippolytuskerk in Middelstum, Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee en de toren de 'Olle Witte in Winschoten.

Stichting Oude Groninger Kerken

De volgende torens van de Stichting Oude Groninger Kerken open hun deuren: Hornhuizen, Termunten, Uitwierde, Baflo, Den Andel, Eenrum, Noordbroek, Oldehove, Saaxumhuizen en Tolbert. Ook de toren van Finsterwolde is open voor belangstellenden. Ook een aantal kerken in de provincie Groningen die niet behoren tot genoemde stichtingen ondersteunen het idee van de Open Toren-dag en sluiten zich bij dit initiatief aan door ook hun deuren voor het publiek te openen: Loppersum, Noordwolde en Stedum. Open Toren-dag duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Auteur

Marc Jansen