Nederlands Dans Theater 1 met 'Parade' in Stadsschouwburg

GRONINGEN

Het Nederlands Dans Theater 1 (NDT 1) staat dinsdag 13 juni met 'Parade' in de Stadsschouwburg Groningen.

In deze avondvullende voorstelling verbindt Crystal Pite de veelgeprezen stukken 'The Statement' en 'Parade'.

Parade

'Parade', dat in 2013 in première ging, bestaat uit een parade van clowns, vergezeld door een fanfare. Crystal Pite maakte het stuk als de verbeelding van illusie, absurditeit en ritueel. Het spel tussen de chaotische clowns en georganiseerde fanfare is voor de choreograaf een voorbeeld van het spanningsveld tussen instinct en intellect, het rationele en irrationele, het onbewuste en bewuste.

The Statement

De avond wordt aangevuld met 'The Statement', de meest recente (2016) NDT 1-creatie van Pite. In het licht van recente ontwikkelingen, is de actualiteit van 'The Statement' waarschijnlijk het meest opvallende aan het nieuwe werk Crystal Pite. De personages en hun taalgebruik zijn direct gerelateerd aan de huidige tijd. Het stuk is gebaseerd op een script geschreven door Jonathon Young dat door vier dansers wordt uitgedrukt die een verhitte discussie voeren rondom een conferentietafel, als symbool van een zakelijke omgeving. 'The Statement' plaatst 'Parade' in een nieuw kader als een geconstrueerd en uitgebuit ‘theater van de oorlog’. Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie: www.de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen