Ladiesrun Groningen | Saskia Smeenk wil een zwaar jaar afsluiten

GRONINGEN

De tiende editie van de GasTerra Ladiesrun Groningen is aanstaande. Voor het zover is, zondag 11 juni, spreekt de Groninger Gezinsbode enkele deelnemers. Deze week Saskia Smeenk.

Door Marc Jansen

Saskia Smeenk (42) uit Middenbeemster wil met haar deelname aan de GasTerra Ladiesrun Groningen ‘een zwaar jaar’ afsluiten. De geboren Amsterdamse kreeg op 16 februari 2016 de diagnose borstkanker. “Kort daarvoor, in januari, had ik nog de halve marathon van Egmond gelopen. Met, naar later bleek, drie tumoren in mijn lijf.” Ze was echter vastbesloten haar ziekte niet als een last te zien. “Ik heb ooit een scheiding meegemaakt. Dat heeft me zo diep geraakt dat ik daarna alles vooral heel positief ben gaan zien. Vandaar ook dat ik tegen de behandelend arts zei: ‘goed, er zit iets wat er niet hoort en wat gaan we daar aan doen?’.” Behandelen dus. Chemotherapie, immunotherapie; ze kreeg het allemaal voor de kiezen. En tussendoor ‘gewoon’ een hardloopwedstrijdje... “Op 21 juni 2016 kreeg ik de laatste chemokuur. En op 10 juli heb ik al weer meegedaan aan de Brooks Run in Amsterdam. Kaal, met een petje op mijn hoofd, bij 29 graden...”

Vuurvreter

Saskia Smeenk noemt zichzelf een vuurvreter. Maar zelfs zij was geruime tijd uit de roulatie nadat in augustus 2016 een dubbele amputatie uitgevoerd werd, in december gevolgd door een reconstructie. Toch gaf ze haar vriendinnen als snel, na de jaarwisseling, te kennen het rennen weer op te willen pakken. Aanvankelijk met de bedoeling de Dam tot Damloop te lopen. “Een van mijn vriendinnen wees me toen op een run speciaal voor vrouwen, de Ladiesrun. Met bovendien Pink Ribbon (de organisatie die wetenschappelijk onderzoek en projecten financiert op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker; red.) als goed doel. ‘Dat gaan we doen!’, zei ik meteen.” ‘We’, inderdaad. Saskia loopt de Ladiesrun Groningen met zeven vriendinnen. “Dat vind ik fantastisch! Enkelen van hen hebben nog nooit hardgelopen. Ze doen dit echt voor mij. Uit loyaliteit.”

Pink Ribbon

En voor het goede doel, uiteraard. “Ik heb een actiepagina op de website van Pink Ribbon. Het doel was aanvankelijk 500 euro op te halen. Maar dat hadden we zo binnen. Het volgende doel was 1000 euro. Ook dat bedrag hebben we inmiddels ruimschoots gehaald.” Anderhalve week voor de Ladiesrun Groningen (donderdag 1 juni) staat de teller op 1255 euro. “Omdat ik al zoveel geld opgehaald heb, ben ik gevraagd het startschot voor ‘mijn eigen loop’, de 7,5 kilometerloop, te lossen. Een enorme eer”, zegt Saskia, die ervan uitgaat dat het een emotionele dag wordt in Groningen. “Al die vrouwen die zich voor hetzelfde goede doel inzetten. Dat moet een heel bijzondere vibe geven.” De Noord-Hollandse en haar teamgenoten zullen herkenbaar zijn aan een zwarte broek met drie roze lintjes (’onder elkaar, als waren het de drie kruizen van Amsterdam’) en roze T-shirts met daarop de tekst ‘Power for Pink’. Zie voor Saskia’s actie: acties.pinkribbon.nl/actie/saskia-smeenk.
Meer over de GasTerra Ladiesrun Groningen

Auteur

Marc Jansen