Kijkdagen bij replica Schnitgerorgel in aanbouw

GRONINGEN

De Zwitserse orgelbouwer Bernhardt H. Edskes werkt op dit moment in de Lutherse kerk in Groningen aan de herbouw van het Schnitgerorgel dat er ooit stond.

Zo’n reconstructie is een unieke gebeurtenis. Bovendien is het orgel van een bijzonder type, dat nergens in Nederland bewaard is gebleven. Bij het orgel hoort namelijk een apart continuo klavier. De dirigent/ organist kan daarmee begeleiden, tegelijk dirigeren en er kan quatre-mains worden gespeeld.

Kijkdagen

Belangstellenden kunnen de bouw van dit complexe orgel met talrijke orgelpijpen, een vast klavier en een bijbehorend kistorgel op de zaterdagen 17 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli bekijken. Deze kijkdagen duren van 14.00 tot 16.00 uur.

Schnitgerorgels

Arp Schnitger (1648-1719) wordt alom gezien als de 'Stradivarius onder de orgelbouwers'. Zijn werk wordt dan ook genomineerd voor de UNESCO werelderfgoedlijst. Van de ongeveer vijftig bewaarde Schitgerorgels staan er drie in de stad Groningen: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en in het Pelstergasthuis. Daarom staat Groningen wereldwijd bekend als orgelstad: geen enkele andere stad heeft drie zulke orgels. Het barokorgel dat nu wordt gebouwd in de Lutherse kerk, is een kopie van het ooit door Schnitger gebouwde barokorgel dat er stond.

Bernhardt Edskes

Orgelbouwer Bernhardt Edskes is een geboren Groninger. Hij heeft een schat aan kennis en ervaring met instrumenten van Schnitger. In een reeks toonaangevende restauraties en door het maken van een kopie van het Schnitgerorgel van Grasberg in de Waisenhaus-Kirche te Basel, heeft hij zijn vakmanschap volop bewezen.

Opening orgel tijdens Schnitgerfestival

Het nieuwe barokorgel wordt 31 oktober in gebruik genomen. Dat gebeurt bij de opening van de vijfde editie van het Schnitgerfestival - het jaarlijkse muziekfestijn in Groningen waarin de Schnitgerorgels centraal staan - door burgemeester Peter den Oudsten. Het openingsconcert wordt gespeeld op het nieuwe barokorgel met muziek en zang van het Luthers Bach Ensemble onder leiding van dirigent en organist Ton Koopman.

Auteur

Marc Jansen