Dag van de Architectuur #22 in Groningen

GRONINGEN

Groningen staat vrijdag 23 en zaterdag 24 juni in het teken van de 22ste editie van de Dag van de Architectuur. Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG) en Platform GRAS hebben een kakelvers programma vol architectuur samengesteld.

Zoals altijd vormt de Grote Groninger Gebouwenenquête het hart van de DAG. Dit jaar strijden dertien genomineerde gebouwen om de titel ‘Beste gebouw van Groningen’. En natuurlijk is ook de Gouden Kiezel voor het mooiste kleine transformatieproject terug. Stemmen kan tot vrijdag 23 juni, klokslag 17.00 uur, op op www.dagvandearchitectuurgroningen.nl. De uitslag van de Grote Groninger Gebouwenenquête wordt vrijdag 23 juni bekend gemaakt in het Groninger Forum (locatie Hereplein 73). De prijsuitreiking begint om 16.45 uur. Entree: gratis.

Activiteiten

De Dag van de Architectuur 2017 is echter veel meer dan de Grote Groninger Gebouwenenquête. Hieronder een overzicht van alle activiteiten. Waarbij sommige onderdelen onder voorbehoud zijn; voor de meest actuele informatie: dagvandearchitectuurgroningen.nl. Voor een aantal activiteiten is opgave verplicht of aan te bevelen. Dat kan van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur via 06 - 42 69 46 66 of info@dagvandearchitectuurgroningen.nl.

DAG-film

Twee dagen voor de Dag van de Architectuur wordt in Vera de film ‘Unfinished Spaces’ (Benjamin Murray & Alysa Nahmias, USA 2011) vertoond. Dit is het onwaarschijnlijke verhaal van de bouw van wat een van de mooiste kunstopleidingen ter wereld had moeten worden. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 6 euro.

Een dag stadsbouwmeester

De gemeente Groningen vernieuwt haar welstands-beleid. Tijdens de Dag van de Architectuur wordt (zaterdag 24 juni) de vernieuwde welstand alvast uitgeprobeerd. Belangstellenden kunnen voor één dag in de rol van Stadsbouwmeester kruipen. Tijd: 10.00 - circa 16.00 uur. Vrije inloop. Vertrekpunt: Hereplein, bij het Tschumipaviljoen.

Specialistenbus

Twee vakkundige gidsen nemen belangstellenden zaterdag 24 juni mee langs alle genomineerde gebouwen. Deelnemers krijgen zelfs een ‘een verrassende en heerlijke lunch’ mee. Tijd: 10.00 uur - circa 15.30 uur. Vertrekpunt: Hereplein, bij het Tschumipaviljoen Deelname kost 15 euro. Aanmelding: verplicht.

DAG-fietstocht

Voor zaterdag 24 juni staat twee keer de DAG-fietstocht ‘Hergebruik(t)’ geprogrammeerd. Jaap Ekhart neemt deelnemers mee naar een van de meest geliefde Groninger woonwijken: Helpman. De route voert langs verschillende plekken van hergebruik. De feitstochten starten om 11.00 uur en om 14.00 uur op het Hereplein. Deelname kost 3 euro. Aanmelding wordt aanbevolen.

DAG-special: Thuis in Stad

Speciaal voor de DAG bouwden studenten van de Academie van Bouwkunst Groningen een installatie rond en in het Tschumipaviljoen. De installatie markeert de start van een onderzoek naar nieuwe woonvormen in Stad. De studenten voeren dit onderzoek tot en met 24 juni elke zaterdag uit; tussen 10.00 en 16.00 uur. Het Tschumipaviljoen is gratis toegankelijk. Of kijk op: archincubator.nl/thuisinstad/ #thuisinstad.

DAG-special: Hergebruik(t)

Zaterdag 24 juni wordt om 11.00 uur een rondleiding gegeven in The Big Building aan de Achterweg 1. Deelname is gratis. Aanmelding wordt evenwel aanbevolen.

Open DAG

The Student Hotel aan het Boterdiep 47 is zaterdag 24 juni om 13.30 uur en 15.30 uur gratis toegankelijk voor publiek. Vertrekpunt is de foyer van het hotel. Aanmelding is verplicht. Ook Energy Academy Europe op de Zernike Campus is zaterdag 24 juni gratis toegankelijk voor publiek; om 11.00 uur en om 14.00 uur. Vertrekpunt is de entreehal van Energy Academy Europe.

DAG-film

In het Groninger Forum (Hereplein) wordt zaterdag 24 juni de film ‘REM’ uit 2016 vertoond. Dit is een portret van filmmaker Tomas Koolhaas van diens wereldberoemde en gelauwerde vader, architect Rem Koolhaas. Tomas Koolhaas volgde hem op zijn reizen naar het buitenland en interviewde gebruikers van enkele van zijn ontwerpen. Na deze voorstelling vindt een (Engelstalig) nagesprek met regisseur Tomas Koolhaas plaats via Skype. De vertoning van ‘REM’ begint om 20.00 uur. Entree: €9,50 (studenten: €7,50).

Auteur

Marc Jansen