Theatermaker Liliane Brakema experimenteert in Groningen

GRONINGEN

Regisseur Liliane Brakema repeteert drie weken lang in Theater De Machinefabriek in Groningen.

De jonge theatermaker wordt in het talentontwikkelingstraject NNT RAW door Guy Weizman begeleid naar het maken van interdisciplinaire grote zaal-producties. Publiek is van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 juni welkom om over de schouder van de regisseur mee te kijken naar het theatraal materiaal dat ze verzameld heeft.

Theatraal onderzoek

In haar werk zet Liliane Brakema een fysieke stijl en sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst. Voor het eerst werkt ze nu ook samen met dansers. In dit theatraal onderzoek vraagt ze zich af hoe je het ‘onvermogen tot communiceren’ dat onder ander in het absurdistische stuk 'De Kale Zangeres' van Ionesco wordt uitgedrukt, kunt aanvullen met beweging en fysieke omgangsvormen. Het resultaat is geen voorstelling die af is, maar een theatrale presentatie van het repetitiemateriaal. Voorafgaand aan de presentatie leidt Brakema haar onderzoek in en na afloop gaan de regisseur, acteurs en dansers in gesprek met het publiek.

Liliane Brakema

Liliane Brakema is de eerste regisseur in de geschiedenis die met een afstudeervoorstelling geselecteerd werd voor het prestigieuze Nederlands Theaterfestival. Haar regie van 'De Wilde Eend' werd verkozen als een van de tien beste voorstellingen van dat seizoen. Ze heeft een eigen gezelschap, Firma Ducks, en regisseert daarnaast als gastregisseur bij Mugmetdegoudentand, Theater Freiburg en NTGent.

NNT RAW

Binnen talentontwikkeling wordt vaak toegewerkt naar een voorstelling, een ‘af’ product. Binnen NNT RAW kan Brakema deze keer enkel onderzoek doen, zonder toe te hoeven werken naar een kloppend eindresultaat met een kop en een staart. Volgens Brakema is dit onontbeerlijk in talentontwikkeling, maar is er weinig ruimte voor binnen bestaande talentontwikkelingstrajecten. “Als ik niet naar een voorstelling hoef toe te werken, kies ik eerder voor de moeilijke weg en voel ik meer mogelijkheden om te verdiepen. Het wordt echt een zoektocht, een experiment in tekst en beeld, met een uitkomst die onzeker is.” Toch is het voor haar onontbeerlijk dat een publiek komt kijken naar de bevindingen van haar onderzoek. “Ik wil weten of het raakt. Weten waar het publiek afhaakt, waar mensen ontroerd of geïntrigeerd raken en wat voor betekenis ze eruit halen.” Ook met jonge regisseur Eline Arbo is het Noord Nederlands Toneel een talentontwikkelingstraject aangegaan, waarbij zij wordt begeleid door artistiek leider toneel Julie Van den Berghe. In november presenteert Eline Arbo haar eerste werk in Groningen. NNT RAW – Liliane Brakema Spel en dans: Adam Peterson, Igor Podsiadly, Ilke Paddenburg, Joost Bolt, Linde van den Heuvel Do 22 t/m za 24 juni 20:00 uur Kaarten € 10 / NNTpas, cjp, collegekaart: € 7,50 Meer informatie en kaarten: www.nnt.nl/rawliliane

Auteur

Marc Jansen