Dubbelconcert organisten Jan Jansen en Jan Hage in Der Aa-kerk

GRONINGEN

De oude én de nieuwe organist van de Dom van Utrecht geven maandag 26 juni een concert op het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk in Groningen. Dit zijn respectievelijk Jan Jansen en Jan Hage.

Jansen en Hage improviseren in de Der Aa-kerk op twee liederen uit het liedboek. Ze bespelen daarvoor alle registers van het Schnitgerorgel en komen uiteindelijk in een heel eigen muzikale (Schnitgers) droomwereld uit. Beide organisten spelen voor de presentatie van de Schnitgers Droomprijs 2017, op uitnodiging van Lien van der Vliet, winnares van de Schnitgers Droomprijs in 2016.

Jan Jansen

Jan Jansen studeerde orgel, klavecimbel en piano aan het Utrechts Conservatorium. Naast zijn solistendiploma’s behaalde hij ook de Prix d’Excellence voor orgel. Hij was van 1987 tot medio 2011 organist van de Dom van Utrecht. Jansen trad op als solist op met onder meer het Concertgebouwkamerorkest en The Academy of St. Martin in the Fields in Londen. Met zijn kinderen David (orgel en klavecimbel), Maarten (cello) en Janine Jansen (viool) maakte hij kamermuziek.

Jan Hage

Jan Hage won vele prijzen en is een warm pleitbezorger van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met onder andere de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als componist schreef hij werken voor orgel en diverse ensembles. Sinds 2011 is Jan Hage organist van de Domkerk in Utrecht.

Schnitgers Droom

De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Dit orgel werd in 2011 na jaren van restauratie met een festival opnieuw in gebruik genomen. Sindsdien worden in de serie Schnitgers Droom concerten gegeven rond het Schnitgerorgel met traditie en vernieuwing als rode draad. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten (à 10 euro) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda.

Auteur

Marc Jansen