Frans oorlogsdrama ‘Un Sac de Billes’ in RKZbios

GRONINGEN

In de RKZbios in Groningen wordt zaterdag 1 en maandag 3 juli het oorlogsdrama 'Un Sac de Billes' van de Franse regisseur Christian Duguay vertoond.

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van Joseph Joffo (1931) die begin jaren zeventig zijn herinneringen aan de oorlog optekende. De Joodse broertjes Maurice en Joseph (Jojo) wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun ouders en oudere broers in het door de nazi’s bezette Parijs. Wanneer de Parijse Joden de beruchte gele sterren krijgen uitgedeeld, besluiten de ouders dat het tijd is om te vertrekken. Nu het nog kan. Maar samen reizen is gevaarlijk. Daarom sturen ze Joseph en Maurice eropuit met nauwkeurige reisinstructies. Het einddoel is de mediterrane kust in het niet door de nazi's bezette Vichy-Frankrijk. De jongens zijn nu op zichzelf aangewezen, maar weten dankzij een flinke dosis moed en vindingrijkheid allerlei obstakels te overwinnen. Aanvang (beide keren): 20.30 uur.

Auteur

Marc Jansen