Reeks zomerse orgelconcerten in Der Aa-kerk

GRONINGEN

Peter Westerbrink heeft een reeks zomerse orgelconcerten in de Der Aa-kerk in Groningen geprogrammeerd. Deze reeks wordt maandag 3 juli afgetrapt door Arvid Gast.

Peter Westerbrink is sinds 1992 organist van het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Hij heeft, dankzij zijn interpretatie en kennis van oude Noord-Europese orgelmuziek, internationaal een naam opgebouwd als concertgever, docent en jurylid. Hij heeft gasten uit Nederland en Duitsland gevraagd deze zomer te spelen in de Der Aa-kerk. Met als gevolg dat elke maandagavond een orgelconcert in de Der Aa-kerk gegeven wordt.

Arvid Gast

De Duitse organist Arvid Gast bij maandag 3 juli dus het spits af. Bij deze veelzijdige organist nemen werken uit de Noord-Duitse barok, van Johann Sebastiaan Bach en uit de Duitse Romantiek een belangrijke plaats in. Naast werken van Dieterich Buxtehude en Georg Böhm speelt Arvid Gast Bachs Toccata in C (BWV 564) en twee Leipziger Choräle, om te eindigen met de tweede Orgelsonate van August Gottfried Ritter (1811-1885).

Henk de Vries

De Groninger organist Henk de Vries, organist in Zuidbroek, Zeerijp en bij de diensten van het Groninger Studentenpastoraat in de Martinikerk, is tweede in lijn. Zijn recital in de Der Aa-kerk heeft als titel 'Surrounded by Bach'. Hij speelt werken van Bach, Mendelssohns 4e Orgelsonate, César Francks beroemde 'Prelude, Fugue et Variation', 'Les Bergers' van Olivier Messiaen en een improvisatie.

Peter Westerbrink

Peter Westerbrink is zelf maandag 17 juli aan de beurt. Voor dit concert koos hij werk van componisten uit de Noord-Duitse barok. Verstilde variaties van Jakob Praetorius over Von allen Menschen abgewandt, toccata’s van Matthias Weckman en Tunders koraalfantasie over Was kann uns kommen an für Not. Ook speelt hij Vincent Lübecks Praeludium in C en een compositie van Dieterich Buxtehude (Praeludium in e BuxWV 142).

Leonore Lub

Leonore Lub volgt maandag 24 juli. Lub is organiste van het Arp Schnitgerorgel in Noordbroek. Centraal bij haar recital in de Der Aa-kerk staan twee orgelwerken van Mendelssohn Bartholdy, de vierde Orgelsonate en een transcriptie van het Andante con moto uit de Italiaanse Symphonie. Scheidemanns Benedicam Dominum en een Concerto van Bachs achterneef Johann Gottfried Walther luiden het concert in. Een intiem Trio in d en een van Bachs beroemdste orgelwerken (Passacaglia in c BWV 581) luiden het concert uit.

Thiemo Janssen

Thiemo Janssen, organist van het Arp Schitgerorgel in het Duitse Norden, sluit de reeks af. Hij voert Mendelssohns tweede Orgelsonate uit. Daarnaast staatmuziek van Georg Böhm geprogrammeerd. Thiemo Janssen opent met Praeludium in E BuxWV 141 en de Ciacona in c BuxWV 160 van Dieterich Buxtehude. Ook dit concert wordt besloten met een bekend Bachwerk, het Praeludium und Fuge in D BWV 532. De orgelconcerten beginnen steeds om 20.00 uur. Entree: 10 euro.

Auteur

Marc Jansen