Bisschop Bekkersschool en CSG Wessel Gansfort winnen Energy Challenges

GRONINGEN

De Bisschop Bekkersschool en CSG Wessel Gansfort uit Groningen hebben de Energy Challenges in de provincie Groningen gewonnen. Dit werd vrijdag bekendgemaakt tijdens de finale van het project op het TransFutureFestival op EnTranCe.

Energy Challenges is een project dat jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs uitdaagt om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op school en omgeving.

Bisschop Bekkersschool

De Bisschop Bekkersschool won de hoofdprijs in de categorie basisonderwijs. 'De Energizers van KBS Bisschop Bekkersschool hebben een breed gevarieerde campagne opgezet', oordeelde de jury. 'Plan van aanpak is tijdig gemaakt en opgestuurd. Daarna zijn er veel uitjes gepland, zo is de klas naar een energie zuinige school in Joure geweest, het windmolenpark in Delfzijl en daarnaast hebben ze nog een event georganiseerd in het Provinciehuis Groningen voor veel ‘belangrijke’ mensen. Dit hebben de Energizers zelf geregeld en gefilmd. Er is één grote film van gemaakt, ook wel het provincie jeugdjournaal genoemd. Voor de ouders is er een Bekk-krant gemaakt met daarin activiteiten en weetjes over energie. Via sociaal media werden buitenstaanders ook op de hoogte gehouden.'

CSG Wessel Gansfort

CSG Wessel Gansfort won in de categorie voortgezet onderwijs.  Het Wessel Gansfort-team hing door de hele school kaartjes boven de lichtknopjes om extra aandacht te vragen voor het uitdoen van de lampen bij het verlaten van het lokaal. Daarnaast zijn op alle deuren checklists opgehangen voor diegene die als laatste het lokaal verlaat: doe alle ramen dicht; draai de verwarming omlaag; sluit het digibord en de computers af; doe de lampen uit.

Duurzame energie

In de finale op het TransFutureFestival presenteerden de scholen wat ze allemaal hebben gedaan, geleerd en gemaakt op het gebied van duurzame energie. Elke school richtte zijn kraampje op eigen wijze in waardoor een ware energiemarkt ontstond. Behalve de Bisschop Bekkersschool en CSG Wessel Gansfort vielen onder meer ook De Rietzanger uit Eelderwolde en de Brederoschool uit Groningen in de prijzen. De Rietzanger maakte de grootste besparing, de Brederoschool bereikte de meeste mensen met haar campagne. De Bisschop Bekkersschool en CSG Wessel Gansfort wonnen een bezoek aan NEMO Science Museum in Amsterdam.

Auteur

Marc Jansen