Cadeaus jubilerende Vereniging Vrienden Martinikerk voor Martinikerk

GRONINGEN

De Vereniging Vrienden Martinikerk (VVM) bestaat 35 jaar. Ze viert dit door de Martinikerk in Groningen woensdag 12 juli drie cadeaus te geven.

Virtuele rondleiding

[caption id="attachment_69736" align="alignright" width="234"] De 3D-laserscanner aan het werk in de Martinikerk. Foto: Geomaat[/caption] Het eerste cadeau is een virtuele rondleiding door Martinikerk en -toren. Studenten Bouwkunde van NHL Hogeschool hebben kerk en toren hiervoor in februari en maart volledig 3D ingescand. Zij deden dit in opdracht van Vereniging Vrienden Martinikerk en Stichting Martini Beiaard Groningen, onder begeleiding van landmeetkundig bureau Geomaat.

Beenderen Wessel Gansfort

Een tweede cadeau is de terugplaatsing van de beenderen van Wessel Gansfort die tijdens de laatste grote restauratie uit de kerk zijn verwijderd en die tientallen jaren spoorloos zijn geweest. Dit gebeurt in aanwezigheid van nabestaanden van de vijftiende-eeuwse familie Gansfort.

Glas-in-loodramen

Het derde cadeau is drie nieuwe glas-in-loodramen. Met de afbeeldingen van Rudolf Agricola, Wessel Gansfort en het oude stadswapen van Groningen, met de eenkoppige adelaar.

Auteur

Marc Jansen