Twintigste editie Dichters in de Prinsentuin

GRONINGEN

Dichters in de Prinsentuin, het grootste poëziefestival van de Benelux in de open lucht, beleeft van 14 tot en met 16 juli zijn twintigste editie.

Nadat dichter Tsead Bruinja het festival in 1998 oprichtte, werd de Prinsentuin in het centrum van Groningen het podium voor talloze dichters. Jong talent zette er de eerste stappen en gevestigde namen voelen zich er thuis.

Voordrachten in de Prinsentuin

Het hart van het festival zijn nog altijd de voordrachten in de Prinsentuin. Elk jaar treden tientallen dichters op in de loofgangen en op het theeveld van de Prinsentuin. Veelal jong talent als Annegreet Bos, Hester van Beers, Sarah Michaux en Rik Sprenkels staat er zij aan zij met auteurs als Tonnus Oosterhoff, Eva Gerlach en Ted van Lieshout. Regelmatig begonnen dichters in de loofgangen en debuteerden ze daarna. Rodaan Al Galidi gaf één van zijn eerste optredens ooit in de Prinsentuin en C. Buddingh’-prijswinnares Vicky Francken stond al meerdere keren op het programma voor haar prijswinnende debuut 'Röntgenfotomodel' (2017) verscheen.

Opening in De Puddingfabriek

Het festival wordt vrijdagavond 14 juli in De Puddingfabriek geopend door oprichter Tsead Bruinja. Speciaal voor het jubileum treedt hij op met een 'supergroep' bestaande uit Lies van Gasse, Frank Keizer, Jan Klug en broeder Dieleman. Coen Peppelenbos spreekt op de openingsavond over het ontstaan van het festival, terwijl de dichters Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze de hoogtepunten presenteren uit de bloemlezingen die de afgelopen jaren verschenen.

Theeveld en loofgangen

Zaterdag 15 en zondag 16 juli, beide van 13.30 tot 17.00 uur, presenteert  Dichters in de Prinsentuin ongeveer zestig dichters op het theeveld en de loofgangen uit Nederland en België. Bezoekers kunnen genieten van gearriveerde dichters als Eva Gerlach, Ted van Lieshout, Tonnus Oosterhoff en Mustafa Stitou, én van jong talent als Simone Atangana Bekono, Vicky Francken en de Stadsdichter van Groningen Lilian Zielstra.

Rutger Kopland

De tweede festivalavond staat in het teken van Rutger Kopland en zijn werk. De vijf jaar geleden overleden Kopland trad regelmatig op tijdens Dichters in de Prinsentuin en was in de jaren dat hij niet op het programma stond een trouw bezoeker van het festival. Zijn gedichten staan nog ruimschoots in de belangstelling en behoren tot het collectieve geheugen van Nederland. Reden temeer om zijn werk eens onder de loep te nemen. Vanaf 20.30 uur gaan de dichters Tjitske Jansen, Sasja Janssen, Frank Keizer en Ted van Lieshout in de Kapel van de Martinikerk met elkaar in gesprek over de werking van ontroering in poëzie en in het bijzonder in het werk van Rutger Kopland. Deze discussie wordt aangevuld met een verkorte versie van de voorstelling ‘Kopland’. De voorstelling is een coproductie van locatietheatergezelschap PeerGrouP en theatergezelschap Gouden Haas. Helena Hoogenkamp en Frank Keizer dragen deze avond elk een tekst voor die zij naar aanleiding van deze voorstelling hebben geschreven.

JUBILEUMmagazine

Toegang op vertoon van het JUBILEUMmagazine (en en na aanmelding via kantoor@slaggroningen.nl). Het JUBILEUMmagazine is derhalve niet alleen een terugblik op twintig jaar poëzie in de open lucht, maar ook een paspoort dat toegang geeft tot de jubileumavond en het Kopland-programma. Het magazine kost 10 euro. Meer informatie: www.dichtersindeprinsentuin.nl

Auteur

Marc Jansen