Jubileumexpositie 'WE PLAY, THEREFORE WE ARE – 25 jaar toyisme'

EELDE

In de voormalige Rijksluchtvaartschool Eelde (RLS1957) wordt zaterdag 15 juli de expositie 'WE PLAY, THEREFORE WE ARE – 25 jaar toyisme' geopend. De kunstexpositie trekt vervolgens door naar de provincie Groningen en Schiermonnikoog, verdeeld over 24 locaties in stad en ommeland.

Aanleiding voor de (jubileum)expositie is het 25-jarig bestaan van de kunstbeweging toyisme.

Toyisme

Toyisme is een hedendaagse kunstbeweging, in 1992 ontstaan in een kelder in het dorp Emmen. Het woord staat symbool voor het speelse karakter van de kunstwerken en de filosofie erachter. Daarnaast verwijst het achtervoegsel ‘isme’ naar beweging of bewegingen. Het spel van toyisme is een ernstige zaak dat een nieuw, kritisch en gevoelig perspectief op onze hedendaagse wereld laat zien. De toyisten treden als collectief naar buiten in plaats van als afzonderlijke individuen, waardoor de ene toyist niet als belangrijker of bekender kan worden gezien dan de  andere. Er is geen rivaliteit tussen de kunstenaars. De duidelijke boodschap die zij uitvoeren, is dat de kunstwerken tellen, niet de kunstenaar zelf die het heeft gemaakt. Hoewel iedere kunstenaar zijn eigen kunst maakt, werken zij in veel gevallen samen, waardoor het geproduceerde kunstwerk niet kan worden toegeschreven aan één kunstenaar.

Moeder

Het geheime manifest 'Moeder' (geschreven door Dejo) bevat een palet van ingrediënten waaruit voornamelijk schilderijen, maar de laatste tijd ook sculpturen, zeefdrukken, juwelen en glaskunst ontstaan. Het manifest is alleen bedoeld om te worden gelezen door de deelnemende kunstenaars. De kunstwerken kunnen gezien worden als kinderen van Moeder en één of meer ouders (de kunstenaars). Een ouder kan een man of een vrouw, of zelfs meerdere kunstenaars zijn die een van de ouders naast Moeder vertegenwoordigen. Dit kan bereikt worden door de anonieme kenmerken van de ouders. Elke ouder vermengt ideeën en eigenschappen met de inhoud van Moeder. Dit verbindt de kinderen sterk met elkaar, ze zijn immers allen ontstaan uit Moeder.

Pseudoniemen en maskers

Toyisten richten zich alleen op hun creaties, waarop ze hun stempel drukken in de wereld als individuen, maar ze onthullen niet de eigen identiteit. Elke toyist kiest een letter uit het alfabet en creëert een naam voor hem/ haarzelf die begint met die letter. Iedere toyist is daardoor bekend onder een pseudoniem en er kunnen nooit meer dan 26 toyisten zijn. Daarom dragen zij altijd maskers (wanneer er foto’s gemaakt worden of camera’s aanwezig zijn) wanneer ze werken aan een bepaald project.

De Stip

Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72207" align="aligncenter" width="1900"]De Stip. Foto: team toyisme De Stip. Foto: team toyisme[/caption] Kunstwerk De Stip staat in Emmen en is maar liefst 22 meter hoog en daarmee het grootste geschilderde kunstwerk van Nederland. Maar er is ook een toyistenhotel, een tien meter hoge watertoren in IJsland, genaamd Uppspretta, en nog veel meer. In de loop der jaren zijn bijna achthonderd schilderijen gemaakt, naast beelden, muurschilderingen en grote transformaties.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in de RLS1957 bevat drie onderdelen:
  • een serie nieuwe schilderijen onder de naam MINDGAMES;
  • een groot hangend beeld in de vorm van een vliegtuig, geïnspireerd op De STIJL;
  • schilderijen van clientèle die representatief zijn voor de afgelopen 25 jaar.

The making of… live

Het beeld in de vorm van een vliegtuig zal gedurende de expositie in Eelde ter plaatse door meerdere toyisten beschilderd worden. Het publiek kan dus ‘live’ meekijken. Het eindresultaat wordt 2 september onthuld bij de jubileumopening door Annabelle Birnie, voormalig directrice van het Drents Museum. De expositie in de RLS1957 loopt tot vrijdag 15 september 2017.  Eerder interview met toyist Dejo

Auteur

Marc Jansen