Architectuurklimaattop over Groninger ruimte

GRONINGEN

In de voormalige Suikerfabriek in Groningen vindt donderdag 13 juli de allereerste Architectuurklimaattop van Nederland plaats.

De Architectuurklimaattop heeft als doel architecten, beleidsmakers en opdrachtgevers te verenigen in het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van Groningen. Het evenement is een initiatief van De Unie Architecten. “De discussie over de kwaliteit van Groninger architectuur en ruimte is levend”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf. “Dat is een goed teken: veel architecten en opdrachtgevers houden zich oprecht bezig met de maatschappelijke impact van wat ze ontwerpen en bouwen. Met de Architectuurklimaattop willen architecten dit gezamenlijk en met opdrachtgevers en beleidsmakers richting geven. Met als uitgangspunt: wat gaan we als beroepsgroep doen om de stad van dienst te zijn?”

Oproep tot meer samenwerking

[caption id="attachment_53407" align="alignright" width="261"] Stadsbouwmeester Jeroen de Willigen.[/caption] Stadsbouwmeester van Groningen Jeroen de Willigen riep eerder de Groninger architecten op tot meer samenwerking. De Architectuurklimaattop pakt deze handschoen op. “We hebben niet de illusie dat het na een keer praten wel klaar is”, zegt initiatiefnemer Paul van Bussel.  "Zoals gebruikelijk bij een top wordt er volop gesproken, gebilateraald, geamendeerd en gestemd. En het uiteindelijke akkoord bestaat uit harde afspraken en het verbinden van acties daaraan. Samen met andere bureaus, opdrachtgevers en publiek.”

Medewerking van alle kanten

Aan de Architectuurklimaattop wordt van vele kanten meegewerkt. Wethouder Roeland van der Schaaf, stadsbouwmeester Jeroen de Willigen, cultuurfilosoof Thijs Lijster, Platform GRAS-directeur Peter Michiel Schaap, architect Paul Meurs, hoofd vastgoedontwikkeling van woningcorporatie Nijestee At Smit Duyzentkunst en Academie van Bouwkunst-directeur Berit Ann Roos leveren input voor het ‘klimaatakkoord’. Samen met alle aanwezigen wordt vervolgens gestemd over de inhoud van het akkoord en worden acties voorgesteld.

Aanmelden

De Architectuurklimaattop vindt donderdag 13 juli van 17.00 tot 20.00 plaats op het bureau van De Unie Architecten in de voormalige Suikerfabriek. Speciaal voor publiek zijn nog plekken beschikbaar, zolang de voorraad strekt. Aanmelden kan via unieversa@deuniearchitecten.nl.

Auteur

Marc Jansen