Concert barokensemble Mnemusik in Museum Vosbergen

EELDE

Barokensemble Mnemusik geeft vrijdag 21 juli een concert in Museum Vosbergen in Eelde. Op het programma staan werken van bekende en minder bekende barokcomponisten.

Het ensemble Mnemusik - vernoemd naar Mnémosyne, moeder van de musen in de Griekse mythologie - werd in 2010 in Zwitserland opgericht rond de Braziliaanse musici Rhaissa Cerqueira en Daniel de Morais. Rhaissa Cerqueira studeerde in Minas Gerais (Brazilië) en aan het Conservatorium van Genève. Met haar vertolkingen van werken uit de Renaissance en de barok is zij voornamelijk te horen in Frankrijk en Zwitserland. Daniel de Morais had in Brazilië al een lange carrière als klassiek gitarist achter de rug, toen hij zich op het Conservatorium van Genève ging toeleggen op de luit en de theorbe. Hij studeerde barok- en middeleeuwse muziek bij Jonathan Rubin en François Biggi. De Morais treedt als solist en als continuïst regelmatig op met ensembles in Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Latijns-Amerika.

Vergeten componisten

Het ensemble duikt regelmatig de archieven in om werken op te diepen van 'vergeten componisten', componisten die een belangrijke invloed op de barokgeschiedenis hebben gehad maar nog maar weinig uitgevoerd worden. In Eelde wordt het programma 'Ferita de Amore - Cantate italiane a voce sola' gepresenteerd, met als thema de onmogelijke liefde. Centraal staan de werken van Giovanni Felice Sances (omstreeks 1600 - 1679) en Barbara Strozzi (1619-1677). Verder worden werken van Giralomo Kapsberger (1580-1651), Giralomo Frescobaldi (1583-1643) en Tarquinio Merula (1595-1665) ten gehore gebracht. Het concert begint om 20.15 uur. Entree: 15 euro. Reserveren: 050-3081291 of info@museumvosbergen.nl.

Auteur

Marc Jansen